Hrvatski radio

Radio Rijeka

The Economist Espresso najavio početak Riječkog karnevala

16.01.2017.

10:08

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Korisnici servisa The Economist Espresso na jutrošnjem su popisu novosti iz svijeta najprije čitali naslov "Romping in Rijeka: Croatia’s carnival" u kojem su upozoreni da u Rijeci počinje "peto godišnje doba".

Riječki karneval, poznat mještanima kao "peto godišnje doba", počet će u utorak i trajati do 1. ožujka, upozorava jutros pretplatnike The Economist Espresso, servis britanskog tjednika Economist.

Možda nema glamur Rija ili blještavilo Venecije, ali je Rijeka lučki grad koji može privući mnoštvo, tvrde kolege. Program ozbiljno počinje kada meštar karnevala preuzme gradske ključeve i izborom kraljice karnevala. Slijede tjedni karnevalskih balova, maskiranih karaoka i uživanje u pivovarama prije vrhunca - Međunarodne karnevalske povorke kojoj je znalo prisustvovati i do 150.000 ljudi.

The Economist Espresso ističe da su, tradicionalno, posljednja skupina u povorci "zvončari" - u kožuhe odjeveni nosači zvona iz Kastva. Oni tradicionalno obilaze i lokalna sela što snažnije povezuje manje zajednice. Sezona završava spaljivanjem "pusta", lutka koji je kriv za sva zla u prethodnoj godini, a što se 2016. tiče, odgovarat će za puno toga.

Tako su o Riječkom karnevalu pisali u jutrošnjoj prvoj vijesti izvješća što svako jutro stiže na elektronsku poštu korisnicima servisa The Economist Espresso. Nakon toga slijedila je vijest o tome da će British Museum, nakon stranaca, voditi Britanka Maria Balshaw te podsjećanje na novi umjetnički performans grupe "Fluxus".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.