Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tihomir Čordašev prvi oporbeni predsjednik Gradskog vijeća Rijeke

20.06.2017.

11:45

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tihomir Čordašev iz Akcije mladih novi je predsjednik riječkoga Gradskog vijeća. Izabran je većinom od 21 glasa ZA te 15 suzdržanih i tako je postao prvi predsjednik u povijesti iz redova oporbe. Gradonačelnik Rijeke ujedinjenu oporbu naziva - neprincipijelom koalicijom.

Za Tihomira Čordaševa kao predsjednika vijeća te potpredsjednike Oskara Skerbeca (SDP) i Kristijana Staničića (HDZ) u zraku je bila 21 vijećnička ruka. Svih 15 vijećnika iz koalicije SDP-a, PGS-a, HSU-a, IDS-a, Laburista, SDSS-a i HSS-a bilo je suzdržano jer njihov prijedlog, da predsjednik bude Skerbec, nije prošao (15 ZA, 21 protiv). Čordaševa su, uz koaliciju Akcije mladih, Živog zida i Snage, podržali i vijećnici HDZ-a, Liste za Rijeku i stranke Pametno, Mosta, koalicije HNS - ARS - SDA te nezavisne liste Hrvoja Burića.

Zapelo je već na početku konstituirajuće sjednice Gradskoga vijeća Rijeke, kada je izglasovan Odbor za izbor, imenovanja i razrješenja, u kojem nema predstavnika SDP-ove koalicije. Prema izbornim rezultatima, relativni bi pobjednik trebao imati dva člana. Slična situacija ponovila se kasnije i s izborom članova Odbora za Statut, Poslovnik i propise. Oporba tvrdi da vijećnici SDP-a i partnera nisu dostavili imena svojih predloženih članova, a oni, pak, da im oporba nije na vrijeme dostavila svoje prijedloge.

Neposredno nakon izbora novi je predsjednik Gradskoga vijeća Rijeke rekao da će rad vijeća biti otežan i da će trebati puno razgovora kako bi funkcioniralo. Dosadašnjim vijećima zamjera destrukciju i najavljuje konstruktivan rad u interesu grada. Najveći test koji je pred vijećem, kaže Tihomir Čordašev, bit će donošenje proračuna. Kako će to proći, dodaje, ovisi o ponašanju gradonačelnika Vojka Obersnela koji ga predlaže.

Obersnel, s druge strane, udruživanje cijele oporbe naziva neprincipijelnom i čudnovatom koalicijom. "Teško mi je predvidjeti što će se dalje događati. Nadam se da će biti razumijevanja za realizaciju barem onih strateških projekata. Tu mislim i na Europsku prijestolnicu kulture", rekao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Nezavisni vijećnik Hrvoje Burić zadovoljan je što se pokazalo da aktualni gradonačelnik nema većinu u vijeću. Kaže da su pobijedili razumna većina i volja građana te se raduje demokraciji u Gradskom vijeću. HDZ-ov Kristijan Staničić nije želio komentirati udruženu oporbu te napominje da je za ljubav potrebno dvoje: jedno je gradska uprava na čelu s Obersnelom, a drugo - novo gradsko vijeće. Hoće li biti ljubavi - vidjet ćemo. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.