Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tijelo svetoga Leopolda Mandića stiže u riječku crkvu Gospe Lurdske

12.09.2017.

12:57

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sarkofag s tijelom svetoga Leopolda Bogdana Mandića, omiljenoga hrvatskog ispovjednika iz Padove, bit će izložen u riječkoj crkvi Gospe Lurdske u ponedjeljak i utorak 18. i 19. rujna. Relikvija će prije toga biti izložena u Zadru, zatim u Leopoldovu rodnom Herceg Novom te Dubrovniku i Splitu.

U Rijeku će stići u ponedjeljak oko 16 sati, zbog čega će biti zatvoren promet u Ciottinoj ulici. U crkvi Gospe Lurdske, što će dva dana biti otvorena za vjernike, svečanu misu u ponedjeljak u 18 sati predvodit će nadbiskup Ivan Devčić. Nakon mise je bdijenje i euharistijsko slavlje, uz ispovijedi, a u utorak od jutarnjih sati bit će omogućena molitva pred relikvijama. 

Svečano euharistijsko slavlje u utorak u 10 sati predvodit će krčki biskup Ivica Petanjak, dok je ispraćaj i polazak sarkofaga s tijelom svetog Leopolda Mandića za Padovu predviđen oko 14 sati.  

Očekuje se od 15 do 50 tisuća hodočasnika, koji će u crkvu Gospe Lurdske ulaziti iz Krešimirove ulice, a prijenos mise moći će se gledati i na tri videozida izvan crkve - najavljeno je na konferenciji za novinare u kapucinskom samostanu, gdje je sveti Leoplod boravio 28 dana 1923. godine. 

Tada  je Rijeka bila pod talijanskom vlašću, pa je Leopold Mandić nakratko premješten iz Padove da bi ispovijedao na hrvatskom jeziku, pojašnjava fra Nikola Stanislav Novak, voditelj kauze za proglašenje svetim Leopolda Bogdana Mandića.

"Talijani su bili u velikim teškoćama da nađu nekoga tko će ispovijedati vjernike na hrvatskom, a to je bio jedino pater Leopold Bogdan Mandić, koji je znao hrvatski jezik. No, kako je već onda bio vrlo poznat i omiljen ispovjednik, ostao je u Rijeci vrlo kratko jer su svi Padovanci tražili od uprave da ga se vrati u Padovu - jer da oni bez svetoga Leopolda ne mogu", kaže Novak. Poslušajte izjavu: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.