Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tijesnom većinom glasova Čabar ipak izbjegao blokadu računa

15.12.2020.

13:01

Autor: Nenad Lučić

Tijesnom većinom vijećnici u Čabru usvojili su Odluku o kratkoročnom zaduženju, čime je izbjegnuta blokada gradskog računa (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Tijesnom većinom vijećnici u Čabru usvojili su Odluku o kratkoročnom zaduženju, čime je izbjegnuta blokada gradskog računa (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Burna je bila rasprava u čabarskoj vijećnici o kratkoročnom zaduživanju lokalne samouprave tijekom narednoga jednogodišnjeg razdoblja. Odluka je usvojena tijesnom većinom, čime je izbjegnuta blokada gradskog računa i osiguran nastavak otplate kreditnog duga, nastaloga prije devet godina.

Vraća li se dug otežano zbog loše aktualne politike ili pak nasljeđa nekih ranijih vlasti i trenutačne koronakrize? To je bilo središnje pitanje u raspravi koju su vodili nezavisni vijećnik Stojan Alain Leskovar i gradonačelnik Čabra  Kristijan Rajšel

"Gdje je uzrok problema? Leži li on u navodnoj političkoj kampanji nas iz oporbe?", zapitao se Leskovar i odmah odgovorio kako problem nije u tome. "Ljudi u gradu moraju znati kako se radi i gospodari u gradskoj upravi Čabra. Mislim da to nije način rada dobrog gospodara", upozorio je. 

Gradonačelnik Rajšel naglasio je kako je riječ o zaduženju nastalom prije devet godina. "Nitko od sadašnjih vijećnika, a niti ja osobno, nije bio u sazivu Gradskog vijeća kada se taj dug dogodio. Situacija je loša, i umjesto da se dogovaramo kako iz nje 'isplivati', mi se ovdje svađamo, a to nije dobro", replicirao je gradonačelnik.

O konačnom planu proračuna za sljedeću godinu, vijećnici Grada Čabra odlučivat će početkom idućeg tjedna, najavljeno na sjednici Gradskog vijeća, a gradonačelnik Rajšel je pritom od oporbe zatražio da vlastitim inicijativama predloži svoje viđenje raspodjele gradskog novca. Poslušajte dio rasprave:

Leskovar i Rajšel o gradskom dugu, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.