Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tisuće hodočasnika u Svetištu Majke Božje Trsatske

15.08.2015.

20:40

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tisuće hodočasnika već su prošle Svetištem Majke Božje Trsatske. Zbog njihova mnoštva, mise su se od rana jutra, svakih sat vremena, služile u perivoju Svetišta. Glavnu prijepodnevnu hodočasničku misu predvodio je franjevački provincijal Ilija Vrdoljak, a poslijepodnevnu procesiju i euharistijsko slavlje nadbiskup riječki Ivan Devčić.

Da bismo vjerovali i vjeru praktično živjeli, moramo znati u što vjerujemo i moramo razumjeti, upozorio je pred više tisuća vjernika, koji su predvečer ispunili perivoj Svetišta Gospe Trsatske i brdo Forticu, nadbiskup riječki Ivan Devčić.

Prisjetivši se neke televizijske ankete s pitanjem što slijedi poslije smrti, a u kojoj su bila ponuđena samo dva odgovora - ništa i reinkarnacija - nadbiskup je upozorio da kršćanski odgovor, a to je uskrsnuće, nije niti ponuđen. Kršćanin vjeruje da umrli nastavlja živjeti poslije smrti, dušom do kraja vremena, kada će se sjediniti i s tijelom. Danas smo slavili vjeru u crkvenu dogmu da je Blažena Djevica Marija poslije smrti uskrsnula odjednom i dušom i tijelom.

Dogma o Marijinu uznesenju proglašena je tek 1950. godine jer i Crkva uči i raste u svom razumijevanju vjere, naglasio je monsinjor Devčić. Istaknuvši dijelove Evanđelja u kojima Marija traži odgovore na pitanja i objašnjenja onoga što ne razumije, nadbiskup je naglasio da bi Marija na osobnom putu učenja, razumijevanja i vjere trebala biti putokaz.

Fra Ilija Vrdoljak istaknuo je da je Blažena Djevica Marija novozavjetni kovčeg saveza između vjernika i Boga. Savez je uvijek ugovor koji Bog sklapa sa svojim narodom. I mi stojimo danas tu s potvrdom našega krsnog saveza: sa svojom odgovornošću u svome povijesnom trenutku, u svojim poteškoćama u kojima živimo, a da bismo svoju vjeru zaista živjeli u skladu s tim savezom i u skladu s tim zapovijedima. Zapovijedima ljubavi, zapovijedima odgovornosti, zapovijedima solidarnosti u teškom vremenu u kojem živimo, i zapovijedima široke i iskrene bratske ljubavi, zaključio je Vrdoljak.

Na Trsat su hodočastile tisuće vjernika iz Rijeke, okolice, ali i cijele Hrvatske. Zabilježili smo registracije autobusa iz Slavonskog Broda i Varaždina. Tradicionalno, prijepodne je na Trsatu bilo puno žitelja Gorskoga kotara, a uz razne hrvatske dijalekte, čuli smo i govornike talijanskog i francuskog jezika.

Poslušajte dio prijepodnevne atmosfere i ulomak propovijedi nadbiskupa Devčića:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.