Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Tisuću lica celijakije" - nova knjižica o bezglutenskoj prehrani

16.05.2016.

14:17

Autor: Antonela Galić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od celijakije boluje 1 do 2 posto svjetske populacije, a 7 do 8 posto osoba ima potrebu za bezglutenskom prehranom. Treći edukativni priručnik "Tisuću lica celijakije" bit će predstavljen ove srijede u Hrvatskoj čitaonici na Trsatu. Bit će izvedena i predstava za djecu "Bez glutena, molim!".

U priručniku se mogu naći važne informacije o povezanosti i s drugim autoimunim bolestima, prehrani te zakonskim okvirima koji određuju proizvodnju hrane bez glutena. Knjižica Tisuću lica celijakije namijenja je odrasloj populaciji i zdravstvenim radnicima kao podsjetnik na promišljanje o bolesti i kada ne postoji jasna klinička slika. Posebno će biti korisna hotelijerima i ugostiteljima koji bi trebali razumijeti pojam bezglutenske prehrane kao lijek za osobe oboljele od celijakije.

Predsjednica Udruge oboljelih od celijakije Primorsko-goranske županije Marina Milinović autorica je slikovnice Bez glutena, molim! koju je ilustrirala i grafički uredila Lara Mamula. Po njoj je nastala i istoimena dječja predstava u suradnji s Ri Tetarom. Njezin je cilj na zabavan način educirati djecu predškolske dobi i razredne nastave, upoznati ih s posebnošću bezglutenske prehrane i odaslati jasnu poruku kako raličitost nije mana. Redatelj je Bojan Lakoš, a glume Lidija Strčić i Katja Sablić.

Jedan od ciljeva četverogodišnjeg projekta koji provodi Udruga oboljelih od celijakije Primorsko-goranske županije je pozvati prehrambenu industriju da se uključi u označavanje proizvoda, ali i povećanje ponude bezglutenskih proizvoda. Deklaracije su još uvijek zbunjujuće, ali na ruku ide zakon koji će na snazi biti od 20. srpnja. Prema njemu će na deklaracijama proizvoda biti i podatak o prisutnosti odnosno odsutnosti glutena.

Predstavljanje knjižice Tisuću lica celijakije bit će u srijedu 18. svibnja u 18 sati u Hrvatskoj čitaonici na Trsatu. Poslušajte izjavu predsjednice Udruge Marine Milinović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.