Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tisuću trećemajaca i uljanikovaca u 18 autobusa krenulo put Markova trga

27.08.2018.

09:08

Autor: Iva Pavletić Crnić

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: - / -

Deset punih autobusa trećemajaca, njih petstotinjak, krenulo je jutros u 8 sati iz riječkog brodogradilišta put Zagreba. Na tom putu pridružili su im se i kolege iz pulskog Uljanika. Njihov cilj je Markov trg i Banski dvori. U međuvremenu su škverani ponovno izašli na ulice Pule.

Na prosvjedu u Zagrebu okupljanje je na Trgu bana Jelačića u 10:30 sati, odakle će se ići prema Markovu trgu, gdje prosvjed pred Banskim dvorima počinje u 11 sati, a radnici potom očekuju da ih primi premijer. Na Markovu trgu bit će najmanje tisuću radnika riječkog i pulskoga škvera, a dva škvera dolazak potpore najavili su i građani te predstavnici raznih udruga i stranaka. Na ulaz u 3. maj građani su jučer i jutros donosili hranu i vodu radnicima koji su krenuli na put prema Zagrebu, iskazujući im potporu i želje da ustraju do ispunjenja svojih zahtjeva. (Hina)

Konvoj od deset trećemajskih autobusa prošao je jutros kroz središte Rijeke i krenuli su prema Zagrebu, a iz Pule je jutros krenulo osam autobusa s četiristotinjak uljanikovaca. Oko 11 sati trebao bi ih primiti premijer Andrej Plenković.

Upravo su iz Banskih dvora resorni ministri prošlog tjedna poručili da Vlada nema mogućnosti ni zakonskog uporišta da osigura novu financijsku dotaciju posrnulom Uljaniku, već samo ako Bruxelles odobri plan restrukturiranja pulskog brodogradilišta.

Zahtjevi radnika 3. maja i Uljanika su jasni: isplata plaće za srpanj, povratak pozajmice i nastavak brodogradnje, kao i izdvajanje iz Uljanik grupe te pronalazak novog, ozbiljnog strateškog partnera. Traže i odgovornost Uprave za nastalu situaciju.

U međuvremenu, kako javlja Hina, radnici pulskog Uljanika u štrajku i jutros su izašli na gradske ulice. Transparentima i povicima "Lopovi!", "Di su pare?", "IDS mafijo!", "Uprava, odlazi!", iskazali su ogorčenje zbog stanja u Uljaniku i zbog toga što još nisu dobili plaće za srpanj.

Po izlasku iz kruga brodogradilišta radnici su krenuli na Forum, a usput su im se pridružili građani, tako da je pred pulsku gradsku upravu stiglo gotovo tisuću prosvjednika. Tražili su da im se obrati gradonačelnik Boris Miletić. Umjesto gradonačelnika, radnicima se obratio pročelnik Aleksandar Matić, koji ih je izvijestio da su čelnici grada u Zagrebu. 

Prosvjednici su pred gradskom upravom ostali desetak minuta i nastavljaju mimohod.
Neslužbeno se doznaje kako su radnici samonicijativno izašli iz kruga brodogradilišta, premda su im sindikati savjetovali da ostanu u krugu i čekaju rasplet u Zagrebu.

Jučer se u medijima pojavila neslužbena informacija o tome da se našlo rješenje za isplatu plaća za srpanj, no radi se samo o šuškanjima, rekao je Boris Bućanac, zamjenik predsjednika Štrajkaškog odbora 3. maja. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.