Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tjedan botaničkih vrtova: bogatiji Primorski vrt PMR-a

15.05.2018.

11:27

Autor: Blanka Uzelac

Foto: Prirodoslovni muzej Rijeka

Foto: Prirodoslovni muzej Rijeka

Foto: - / -

U Prirodoslovnom muzeju Rijeka otvoren je 8. Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki Hrvatske. Mali Primorski botanički vrt Muzeja sa stotinjak biljnih vrsta, od jučer krase i ugrožene i rijetke biljke poput Tommasinijeve mernike. Cilj je osigurati im trajno preživljavanje.

U režim zaštite biljaka uključili su se gradonačelnik Vojko Obersnel i dožupan Petar Mamula, a pozvala ih je ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Željka Modrić Surina.

U Tjednu vrtova i arboretuma, nasada raznovrsnog domaćeg i stranog drveća i grmlja, žele se promovirati i stručni radovi te znanstvena istraživanja o zaštiti prirode i približiti ih javnosti. Više o programu Tjedna provjerite ovdje.

Upravo je taj riječki muzej, u zadnjih nekoliko godina, pokrenuo niz inicijativa za osnivanje botaničkih vrtova u Rijeci i okolici.

U vrtu Muzeja uredit će se mali Rimski vrt, u sklopu kojeg će biti biljne vrste koje su imale značajnu ulogu u životu starih Rimljana. Liburnijski botanički vrt bit će u parku Nikole Hosta, a uredit će se parkovi u Sveučilišnom kampusu i na Platku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.