Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tjedan dana do Europskih sveučilišnih igara, prvi studenti dolaze u subotu

06.07.2016.

15:11

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Odbrojavanje se bliži kraju - na satu kod Gradske knjižnice Rijeka piše da je do početka Europskih sveučilišnih igara ostalo još samo sedam dana. Uz igre, na kojima sudjeluje više od pet tisuća sportaša i dvije tisuće volontera, u Opatiji se održava rektorska konferencija o sveučilišnom sportu.

Život u Kampusu
Sa studentskim domom, Sveučilišni kampus na Trsatu napokon će zaživjeti u pravom smislu riječi. Tri paviljona ukupno imaju 754 kreveta, a izgradnja je počela u veljači 2015. Svi radovi, uključujući i ceste, šetnicu i infrastrukturu, koštali su oko 178 milijuna kuna. Novac je osiguran iz fondova Europske unije. Paviljoni 1, 2 i 4 imat će visok standard smještaja: sastoje se uglavnom od po dvije dvokrevetne sobe koje dijele sanitarni čvor, kuhinju i lođu na otprilike 47 kvadrata.

Ono najbolje što će Rijeci ostati nakon domaćinstva Europskim sveučilišnim igrama tri su paviljona studentskoga doma u Kampusu. Iako u zadnji čas, bit će spremni za smještaj studenata sportaša iz cijele Europe. Već danas ili sutra radnici i strojevi napustit će gradilište, a onda slijedi čišćenje i završno opremanje. Bit će posla i kada završe Europske sveučilišne igre, kaže rektor Pero Lučin, ali ni prvim gostima ništa neće nedostajati.

Više od pet tisuća studenata sportaša s 403 sveučilišta iz 41 europske zemlje natjecat će se u 21 sportu, od toga u Rijeci sedam. Novost trećih Europskih sveučilišnih igara, najvećih dosad, natjecanja su za studente s invaliditetom - plivanje i stolni tenis. Da sve bude u najboljem redu brinut će oko dvije tisuće volontera, a u organizaciji Igara ukupno sudjeluje tri tisuće ljudi.

Rijeka je domaćin natjecateljima u vaterpolu, plivanju, paraplivanju, rukometu, džudu, taekwondou i košarci tri na tri. Natjecanja i treninzi održavat će se u Centru Zamet, Dvorani mladosti, dvorani Marino Cvetković u Opatiji, SRC-u 3. maj, na Bazenima Kantrida te na riječkome Korzu. Koji će se i gdje točno održavati natjecanja iz kojeg sporta, možete pogledati na internetskoj stranici Europskih sveučilišnih igara.

Himnu ESI pjeva Damir Kedžo
Europske sveučilišne igre imaju i himnu. Tekst i glazbu pjesme Sve dok srce vjeruje napisao je Boris Kovačić, aranžman i produkciju potpisuje Nikša Bratoš. Uz studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu pjesmu pjeva Damir Kedžo. Pjevat će je uživo na otvaranju Igara u Zagrebu, a hoće li i na riječkom zatvaranju, provjerili smo u razgovoru u kojem smo doznali i ponešto o novom spotu što ga je snimio te o prvoj nagradi žirija na BIS festu u Bakru. (T. S.)

Osim sportskih natjecanja, za sve sudionike Europskih sveučilišnih igara svaki dan bit će pripremljen bogat društveni i zabavni program, istaknuo je dopredsjednik ESI Haris Pavletić. Organizatori se nadaju da će mladi iz cijele Europe na ovaj način dobro upoznati Rijeku, Zagreb i cijelu Hrvatsku te da će ponovno doći u našu zemlju.

Dan uoči svečanoga otvorenja, koje će u Zagrebu biti u srijedu 13. srpnja, u Opatiji se održava rektorska konferencija na kojoj će sudjelovati četrdesetak rektora europskih sveučilišta. Domaćin Pero Lučin objašnjava da će glavna tema biti studentski sport, a u goste dolaze predstavnici sveučilišta iz Sjedinjenih Američkih Država da bi govorili o svojoj dobroj praksi.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina istaknuo je da je naša županija "najsportskija" s obzirom na broj stanovnika: imamo oko 30 tisuća profesionalnih sportaša i rekreativaca. Stoga i ne čudi da smo domaćini brojnim natjecanjima, a sve to rezultat je sustavnih ulaganja u sport. Sve je pozvao da dođu i podrže mlade sportaše. Neka igre počnu, uza slogan: "Srce vjeruje, um ostvaruje!" Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.