Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tjedan mozga: Mozak, učenje i pamćenje

11.03.2019.

10:52

Autor: Tatjana Sandalj

Kako mobilni uređaji utječu na mozak i što znamo o učenju novih generacija i mobitelima (Foto: Sanjin Strukić / HRT - Radio Rijeka)

Kako mobilni uređaji utječu na mozak i što znamo o učenju novih generacija i mobitelima (Foto: Sanjin Strukić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Kako učimo i kako pamtimo, što utječe na poremećaje u učenju i da li se već rađamo s takvim poremećajima, kako uči mozak starije osobe? To su pitanja na koja odgovara Tjedan mozga koji traje od 11. do 17. ožujka u Rijeci i na Rabu.

Kampanja u svijetu poznata kao Brain Awarness Week provodi se i u Hrvatskoj, već 18. godinu, kao Tjedan mozga. Ovogodišnja je tema: Mozak, učenje i pamćenje, obrađena interdisciplinarno i integrirano, od molekularne do sistemske razine. 

U Auli Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci tim povodom postavljena je izložba "Šetnja gradom" autorice Irene Ostojić, više medicinske sestre Klinike za psihijatriju KBC Rijeka te izložba članova Udruge osoba s intelektualnim poteškoćama Srce iz Rijeke. 

Predavanje o mozgu, učenju i mobitelima, dr. Ines Mrakovčić Šutić s Katedre za fiziologiju, imunologiju i patofiziologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci govori o korisnosti i nužnosti suvremenih elektronskih uređaja, ali i njihovom lošem utjecaju na koncentraciju, pamćenje, spavanje i umor te o tome kako ih pravilno upotrebljavati.

To je tek prva u nizu tema među kojima su i razgovori o tome kako uči mladi mozak, kako stariji, koji su tipični sindromi u neuurokirurškom liječenju osoba više životne dobi, što se krije iza školskog neuspjeha... To su samo neke od tema o kojima će se govoriti na radionicama, javnim predavanjima i tribinama koje će se odvijati u okviru programa. Namijenjeni su svim generacijama, a ulaz na sva događanja je slobodan.  

Program Tjedna mozga u Hrvatskoj organiziraju Hrvatski institut za istraživanje mozga, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko društvo za neuroznanost u suradnji s HAZU. U Rijeci program organiziraju Medicinski fakultet, Sveučilište i KBC u Rijeci, a uključuju se i udruge, škole, javne ustanove. Tradicionalno, program se organizira i Psihijatrijska bolnica Rab.

Naglaske iz riječkog programa izdvojila je, u razgovoru za Akademskih kvarat ure, koordinatorica programa, pročelnica Katedre za psihijatriju i medicinsku psihologije Medicinskog fakulteta u Rijeci i pročelnica Zavoda za kliničku psihijatriju KBC-a Rijeka Gordana RubešaPoslušajte emisiju i detalje programa provjerite u nastavku:

Akademskih kvarat ure: Mozak, učenje i pamćenje, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.