Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tjedan ženskog zdravlja: Kad ste bile na ginekološkom pregledu?

18.05.2018.

14:43

Autor: Lea Domijan Fišter / Hina

www.nismosame.com

www.nismosame.com

Foto: - / -

Rak vrata maternice drugi je najčešći karcinom kod žena u dobi između 20. i 29. godine, a u potpunosti je izlječiv ako se na vrijeme otkrije. Unatoč tome, godišnje u Hrvatskoj od njega umre 110 žena, jer je u uznapredovaloj fazi bolest teško izlječiva.

"Lila tjedan" je javno-zdravstvena akcija kojom ženama želimo poslati poruku da vodeći brigu o drugima ne zaboravljaju sebe već da redovito vode brigu o svom zdravlju, kako fizičkom, tako i mentalnom. U Lila tjednu bavit ćemo se ženama i tzv. ženskim bolestima: karcinomom dojke, jajnika i vrata maternice, rekla je predsjednica Udruge Nismo same Ivana Kalogjera, na konferenciji za novinare u Zagrebu. 

Na Klinici za ginekologiju i porodništvo riječkoga KBC-a je, u okviru "Lila tjedna ženskog zdravlja", održan simpozij o prevenciji, dijagnostici i suvremenom pristupu liječenja vrata maternice i HPV infekcija.

Prosječna životna dob bolesnica oboljelih od raka jajnika, koja je prije iznosila 62 godine, u zadnjih godinu dana spustila se na 58 godina. Isto vrijedi i za rak vrata maternice, gdje je najveća skupina bolesnica u dobi između 30 i 40 godina, pa je važna prevencija svih vrsta ginekoloških tumora.

Na konferenciji su o prevenciji, dijagnostici i liječenju govorili: predstojnici Klinike za ginekologiju i Klinike za citologiju riječkoga KBC-a Herman Haller i Danijela Vrdoljak Mozetič te nacionalna koordinatorica Programa otkrivanja raka vrata maternice Dinka Nakić.

Sedamdeset posto žena u Hrvatskoj se odazove pozivu na pregled i papa test, ali glavni problem su 30 posto koje to ne učine, rekla je dr. Nakić i dodala da se među njima najčešće nalaze one žene koje umiru od raka vrata maternice. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.