Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tko je uopće bio Rikard Benčić?

24.02.2015.

15:37

Autor: Alen Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rikard Benčić - danas za to ime i prezime znaju gotovo svi koji u Hrvatskoj čitaju stranice i portale koji pišu o kulturnim projektima. Tko je, međutim, bio Rikard Benčić?

Benčić, kako i danas, toliko godina nakon propasti tvornice pod tim imenom, Riječani nazivaju tamošnje preostale tvorničke objekte, postao je jedan od najvažnijih kulturnih projekata i ako se ostvari sve ono što se planira, to bi trebao biti najveći kulturni centar u državi. Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Muzej grada Rijeke, Gradska knjižnica i Dječja kuća - sve na jednom mjestu. Navodno do 2020. godine.

Nije danas baš lako pronaći podatak tko je Rikard Benčić, iako će mnogi odmah pravilno pretpostaviti da se radilo o jednom od partizanskih boraca po čijim su se imenima nakon Drugog svjetskog rata nazivale ulice i tvornice. Bio je Riječanin, antifašist, ilegalac koji je ustrijeljen kod Roča u Istri u kolovozu 1944., samo mjesec dana nakon što je pred SS policijom iz Rijeke pobjegao prema Učki, može se pročitati u knjizi Giacoma Scottija i Luciana Giuricina o bataljonu Pino Budicin. Imao je tada samo 24 godine.

Danas se njegovo ime i prezime pojavljuje kada se priča o boćanju, jer se po njemu zove uspješan riječki boćarski klub i kad se piše o prostoru bivše riječke Tvornice duhana, odnosno Rafinerije šećera, u čije se pogone nakon Drugog svjetskog rata uselila tvornica metalnih dijelova nazvana po njemu.

Početkom devedesetih, u vrijeme Domovinskog rata, u Benčiću se proizvodilo i oružje za Hrvatsku vojsku da bi u drugoj polovici tog desetljeća sva proizvodnja u Benčiću zamrla. I jedna od riječkih ulica nosi ime Rikarda Benčića. Ulica se nalazi na zapadnom dijelu Rijeke, kod Novog lista i danas smo Vas u emisiji Tri zmaja pitali koje ulice povezuje, a povezuje Zvonimirovu i Čandekovu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.