Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tko koči gospodarski razvoj Gorskoga kotara?

08.07.2015.

14:02

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog visoke cijene državnog zemljišta na kojoj inzistira poduzeće "Hrvatske šume", upitno je hoće li austrijska tvrtka "Palfinger" izraditi novi pogon.

Austrijska tvrtka "Palfinger" nekoliko godina posluje u Delnicama te zapošljava stotinjak radnika. Austrijski ulagač želi na dodatnim površinama izgraditi novi pogon i povećati zaposlenost, no nastojanju Grada Delnica da mu pritom pomogne ispriječila se, za lokalnu samoupravu visoka cijena zemljišta. 

Cijenu zemljišta Hrvatskih šuma od oko milijun i tristo tisuća kuna Grad Delnice zbog proračunske krize ne može platiti, kaže gradonačelnik Ivica Knežević, te pridodaje što o traženom iznosu misli austrijski ulagač: "Usporedbe radi, naveo je da su prije nepunih godinu dana otvorili novu tvornicu u Bugarskoj, gdje su kvadratni metar uređenog zemljišta, sa svom potrebnom infrastrukturom, platili jedan euro, te da su spremni, po metru kvadratnom, platiti najviše dva do tri eura. U trenutku razgovora cijena kvadratnog metra kod nas je iznosila 160 kuna."   

A to je dvadesetak puta više od iznosa koji su za zemljište Bugari naplatili "Palfingeru", čija je želja u planiranom pogonu kod Delnica otvoriti još tristotinjak radnih mjesta. Dakako, bude li cijena nekretnina prihvatljiva, jer u protivnom gradonačelnik Knežević mogućim smatra sljedeći scenarij: "Investitor će otići tamo gdje mu se nude bolji uvjeti, a mi ćemo izgubiti mogućnost novog zapošljavanja. Zapravo, ubrzat će se proces demografske erozije i odumiranja kraja." 

Gradonačelnik Delnica misli kako bi se intervencijom države moglo doći do "Palfingeru" prihvatljive cijene zemljišta i to bi, kaže, bila velika pomoć Gorskom kotaru da novim zapošljavanjem ublaži iseljavanje stanovništva. Na takve, pisane zahtjeve lokalne samouprave zasad nema odgovora državnih institucija. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.