Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tko liječi turiste? HZZO: Svi imaju pravo na liječničku pomoć

14.07.2017.

09:05

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Među velikim brojem turista koji tijekom ljetnih mjeseci borave na Jadranu, dio njih će sigurno zatrebati zdravstvenu pomoć, pa iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje poručuju da će zdravstvena zaštita biti dostupnai domaćim i stranim turistima, posebno kada se radi o hitnim slučajevima.

Ove će godine, prema procjenama, u Hrvatskoj boraviti oko 17 milijuna turista, više od 40 posto njih tijekom srpnja i kolovoza, pa su tada i potrebe za zdravstvenom pomoći najveće. Pritom, bez obzira u kojem se turističkom mjestu nalazili, domaći i strani turisti imaju pravo na hitnu medicinsku pomoć.

Domaći turisti, koji imaju iskaznice HZZO-a, mogu se obratiti za pomoć i koristiti usluge primarne zaštite u slučaju akutnih stanja poput traume, akutne upalne i zarazne bolesti te akutnog poremećaja koji zahtijeva terapijsko zbrinjavanje i slično, ako je mjesto u kojem ljetuju udaljeno od ordinacije njihovog izabranog doktora više od 50 kilometara. 

U tom slučaju mogu ostvariti ista prava kao i kod svog doktora, što znači da imaju pravo na lijekove na e-recept i primarnu laboratorijsku dijagnostiku, odnosno laboratorijske postupke nužne radi dijagnosticiranja i zbrinjavanja akutnih stanja.

Kad je riječ o stranim turistima, oni koji dolaze iz zemalja Europske unije mogu, uz svoju Europsku karticu zdravstvenog osiguranja, dobiti neodgodivu medicinsku pomoć u svim zdravstvenim ustanovama koje imaju ugovor s HZZO-om, a to uključuje ordinacije primarne zdravstvene zaštite i bolnice.

Kad je riječ o turističkim ambulantama, koje na obali i otocima na Jadranu osniva lokalna uprava i samouprava u dogovoru s turističkim zajednicama, one nemaju sklopljene ugovore s HZZO-om, već pacijenti usluge plaćaju po cjeniku Hrvatske liječničke komore.

Domaći i strani turisti u turističke se ambulante mogu javiti, primjerice, radi konzultacije s liječnikom, zbog nekih manjih smetnji, uboda, opekotina od sunca, prehlade, manjih ozljeda ili radi upućivanja specijalisti. No, u turističkim ambulantama ne mogu ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu na teret zdravstvenog osiguranja, primjerice dobiti recept za lijekove na teret HZZO-a, ni uputnicu za daljnju obradu.

Iz HZZO-a podsjećaju kako su i ove godine osigurali sredstva za hitnu medicinsku pomoć na državnim cestama tijekom turističke sezone. Hitna pomoć organizirana je na 20 punktova i provodi se od 14. lipnja do 4. rujna, 24 sata na dan, a nakon toga do 24. rujna samo vikendom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.