Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tko su novi članovi obitelji izvrsnih učitelja i profesora iz PGŽ?

10.10.2015.

13:34

Autor: Gloria Fabijanić Jelović, Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Među dobitnicima državne Nagrade Ivan Filipović za rad i rezultate u predškolskom odgoju, osnovnom, srednjem školstvu, visokom školstvu i znanstvenom i stručnom radu su i četiri učitelja i profesora s područja Primorsko-goranske županije.

"Nagrada Ivan Filipović" nosi ime učitelja (1823.-1895.), školskog nadzornika, plodnog pisca, urednik časopisa, osnivača Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora i Saveza hrvatskih učiteljskih društava. Zbog učiteljskog rada, zalaganja za učiteljevu samostalnost i slobodu te slobodu narodne škole, kolege su ga nazvali ocem učitelja. Njegova je misao "Da se deset puta rodim, deset puta bio bih učiteljem". 

Dr. Jasminka Zloković s riječkog Filozofskog fakulteta i dr. Saša Ostojić s riječkog Medicinskog fakulteta dobitnici su prestižne godišnje Nagrade Ivan Filipović za 2014. godinu u području visokog školstva. U području predškolskog odgoja nagradu je dobila odgojiteljica savjetnica Jadranka Tomljanović iz Dječjeg vrtića Rijeka, a u području osnovnog školstva učiteljica savjetnica Eva Luketić iz OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Delnica.

U obrazloženju nagrade profesorici Zloković piše da je dala značajan doprinos visokom školstvu znanstvenom monografijom "Obiteljski diskurs u kontekstu nasilja maloljetne djece nad roditeljima". Riječ je o temi koja je do sada rijetko analizirana, pa monografija predstavlja bitan doprinos teorijsko-metodološkoj utemeljenosti obiteljske pedagogije i značajnu građu za rad u visokoškolskoj nastavi. 

Profesor Ostojić dobitnik je nagrade za izniman stručni i znanstveni rad te doprinos razvoju i unapređenju visokoga školstva inovativnim pedagoškim pristupom i jedinstvenim interdisciplinarnim povezivanjem suvremene biomedicine s humanističkim znanostima i umjetnošću, prvenstveno na Medicinskom fakultetu u Rijeci, ali i u široj obrazovnoj i društvenoj zajednici.

U obrazloženju nagrade gospođe Tomljanović stoji da je od 1996., kada je počela primjenjivati pristup usmjeren na dijete po metodologiji Korak po korak, učinila značajne pomake u cjelokupnom radu vrtića. Usporedo s radom u grupi, roditeljima i odgajateljima pokrenula je i Učilište Korak po korak, a otada je nastojala i na obrazovanju novih odgajatelja. 

Gospođa Luketić već generacije učenika potiče na stvaralaštvo, razvija im natjecateljski duh, potrebu za istraživanjem, otkrivanjem i razvijanjem svojih sposobnosti, a rezultat su brojen nagrade i učiteljici i učenicima kako u literarnom i likovnom izražavanju, tako i na natjecanjima u matematici. 

Ovdje pročitajte obrazloženja nagrada, a poslušajte razgovor sa Sašom Ostojićem:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.