Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tobogan 2021.: otvorene prijave na više od četrdeset ljetnih programa

14.06.2021.

12:42

Autor: HRT - Radio Rijeka

Festival Tobogan (Foto: Gradska knjižnica Rijeka)

Festival Tobogan (Foto: Gradska knjižnica Rijeka)

Foto: - / -

Od 24. lipnja do 7. srpnja riječka Dječja kuća u kvartu kulture “Benčić” brujat će od dječje kreativnosti jer nas i ove godine čeka izdanje festivala “Tobogan”, manifestacije koja pod geslom “aktivne ferije za djecu” kroz kulturni i kreativni sadržaj donosi u grad posebnu energiju i veselje.

A da je ovogodišnji Tobogan poseban nema spora - osim što se priprema i odvija i dalje u jeku pandemije, a koje sve festivale i posebno radionice za djecu stalno drže u neizvjesnosti, ovo je prvi koji se odvija na platformi, prave, toliko čekane i fizičke Dječje kuće u art-kvartu "Benčić".

Upravo će Dječja kuća biti središnje mjesto radnje te ju se može posjetiti na kakvoj radionici, predstavi, projekciji ili jednostavno šetnji do posebnog gradskog kulturnog centra. A njih neće dostajati: niz Tobogan nose 22 radionice, 6 vođenih šetnji (gradom, Šumom Striborovom i Dječjom kućom), gaming turnir, druženje s jutjuberom, 3 pričaonice, 2 larpa, 1 piknik, a očekuje se sudjelovanje preko 1000 djece i roditelja.

Zaštitni znak Tobogana svakako su radionice na kojima se eksperimentira, uči, griješi, stvara ili jednostavno zeza. Tobogan je takav festival da su na njemu ravnopravni i tiskanje na kasnosrednjovjekovnoj tiskarskoj preši i rad s 3D printerom ili programom za animirane filmove.

Prijave na događanja otvorene su od ponedjeljka 14. lipnja. Događanja su poredana kronološki prema danu i vremenu održavanja. Za prijavljivanje potrebno je pratiti detaljno upute i potrebne kontakt podatke. Sudjelovanje na većini programa je besplatno, osim kada je izričito navedena potreba za plaćanjem sudjelovanja na radionici ili kupovina ulaznice. Dodatne potrebne informacije mogu se dobiti javljanjem na mail info@djecjakuca.hr. Cjeloviti program nalazi se OVDJE.

Festival Tobogan pod geslom "aktivne ferije za djecu" održava se od 2017. godine tijekom kraja lipnja i početkom srpnja te je ovo peto izdanje manifestacije. Nastao je u sklopu razvoja programskog pravca Dječja kuća kao dio aktivnosti programa Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.

Organizatori Tobogana za 2021. godinu su gradske ustanove u kulturi Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Gradska knjižnica Rijeka, programski partneri na razvoju Dječje kuće. Programski fokus festivala su kultura i umjetnost u širem smislu s posebnim fokusom na suvremene i inovativne prakse.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.