Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tomislav Majnarić Gile iz Delnica treći put je najbolji planinar Slovenije

10.02.2020.

16:41

Autor: Nenad Lučić

Osvojivši treći naslov u nizu, planinar iz Delnica nije nadmašio samo konkurenciju već i samoga sebe (Foto: Tomislav Majnarić Gile / privatni arhiv)

Osvojivši treći naslov u nizu, planinar iz Delnica nije nadmašio samo konkurenciju već i samoga sebe (Foto: Tomislav Majnarić Gile / privatni arhiv)

Foto: - / -

Općina Šenčur u Sloveniji je već gotovo dva desetljeća domaćin godišnjeg izbora najboljeg planinara susjedne države pod nazivom BAM.Bi. I ovogodišnji je pobjednik, treću godinu u nizu, bio jedan Hrvat: Tomislav Majnarić Gile iz Delnica!

Za trostruku pobjedu na planinarskom natjecanju presudna je upornost, ističe uspješni delnički ljubitelj planina te dodaje kako je u prošloj godini minimalno tri dana tjedno provodio na svojim pohodima.

Drugim riječima, Tomislav Majnarić Gile je tijekom proteklog jednogodišnjeg razdoblja na planinama ukupno boravio gotovo pola godine, a u trećoj godini sudjelovanja na natjecanju BAM.Bi nije nadmašio samo konkurenciju, već i samoga sebe.

Tijekom trećeg pobjedničkog ciklusa natjecanja, u 2019. godini postigao je vlastiti rekord obišavši 486 vrhova i drugih planinarskih lokacija, pri čemu se na Delnicama najbliže vrhove Drgomlja, Čermaža i Petehovca lani uspinjao 20 do 30 puta. 

Sve to mu je donijelo 3.186 natjecateljskih bodova, odnosno petstotinjak više od najbliže konkurencije! To, pojašnjava Majnarić, znači da je za pedesetak planinarskih pohoda nadmašio drugoplasiranu Martinu Učakar iz Slovenije.

Delnički planinar na izlete odlazi često, ali se pritom ponekad uspinje i vrlo visoko. U dva se navrata lani popeo na 3.000 metara visoke vrhove u Austriji i Italiji, a u istom je razdoblju visinsku granicu od 2.000 metara prešao čak sedamnaest puta.

Ima li, nakon svega, volje i motiva za osvajanje četvrtog naslova? Razmišljajući o tome, trostruki pobjednik, kaže da će o tome ipak razmisliti, jer zbog natjecanja se morao odricati nekih drugih stvari: druženja, odlazaka na koncerte i boravka na moru.

No, nikad ne reci – nikad, jer Majnarić još uvijek ima podužu listu neostvarenih planinarskih želja, iako neki pothvati, za čovjeka koji svoj hobi financira sam, nisu nimalo jeftini. Ipak, glavni preduvjet za planiranje budućih izleta jest zdravlje, a u priči o Tomislavu vrlo je važno reći i to da je riječ o čovjeku koji je, unatoč velikom broju uspona, dosad izbjegao sve opasnosti koje vrebaju tijekom planinarskih tura.

Prije svakog odlaska na neki planinski vrh, zaključuje Gile, najvažnije je pratiti vremensku prognozu, tim više što priroda, unatoč povoljnim meteorološkim najavama, ponekad zna iznenaditi. Lani se Majnarić tijekom uspona suočio s dva izuzetno neugodna grmljavinska nevremena, no sve je srećom prošlo bez posljedica. Poslušajte:

Majnarić Gile skupio je gotovo 500 pečata u svojim planinarskim knjižicama - u samo jednoj godini, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.