Hrvatski radio

Radio Rijeka

16:35 / 13.02.2019.

Autor: Nenad Lučić

Tomislav Majnarić iz Delnica najbolji planinar po izboru Slovenaca

Foto: Tomislav Majnarić

Foto: Tomislav Majnarić

Foto: - / -

Često se može čuti da bismo se trebali ugledati na susjednu Sloveniju, gdje nemali broj stanovnika slobodne dane provodi na planinarskim izletima, no i u Hrvatskoj postoje ljudi čijoj ljubavi prema planinarenju i planinama čak ni žitelji susjedne alpske države ne mogu parirati.

Sportsko društvo "Bam.bi", iz maloga slovenskog mjesta Trboja nedaleko od Kranja, na svom je natječaju za najboljeg planinara pohodnika, drugu godinu zaredom taj laskavi godišnji naslov dodijelilo Hrvatu - Tomislavu Majnariću iz Delnica. Međutim, priznanje nije posljedica subjektivne prosudbe, već se pri utvrđivanju konačnog rezultata, uz ostale kriterije, zbraja i broj planinarskih pečata prikupljenih na planinskim vrhovima i sličnim lokalitetima. 

Kako bi sakupio pečatnu zbirku vrijednu naslova najboljeg pohodnika, Majnarić je gotovo sve vikende i barem jedan dan u tjednu tijekom proteklih godinu dana boravio na planinarenju. Pritom je osvojio 197 vrhova, a kako je na nekima bio više puta, broj uspona se popeo na zavidnih 467. Ujedno je obišao i niz drugih lokaliteta na kojima se posjet bilježi planinarskim pečatom, pa se u njegovim knjižicama ukupno našlo 1377 biljega! 

Iako je delnički planinar na slovenskom natječaju postao najbolji pohodnik već drugu godinu u nizu, i mada je jedini izvan Slovenije koji se takvim naslovom može pohvaliti, kaže da zavisti među kolegama iz susjedne države nema, te ga čak zovu na zajedničke pohode. Pri osvajanju drugog uzastopnog naslova nadmašio je svoj prethodni rezultat i, slikovito rečeno, pobijedio samoga sebe. 

Tomislav Majnarić često boravi u planinama, pa je zato izuzetno ponosan da ni osobno niti kao licencirani vodič grupa nikada nije imao nezgodu. Međutim, nailazio je, kaže, tijekom svojih pohoda, na planinare koji su zbog loše opremljenosti doživjeli nesreću, i silom prilika sudjelovao u vrlo traumatičnim spašavanjima tuđih života. Poslušajte prilog Nenada Lučića:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.