Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tonka Alujević - moreplovka, spisateljica i novinarka nemirna duha

21.11.2015.

11:28

Autor: Jelena Butković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svi imamo neki svoj "kupus", neostvarenu ljubav o kojoj govori i monodrama "Jubav u vrime kupusa". Napisala ju je Tonka Alujević, iskusna moreplovka, spisateljica i novinarka. O monodrami i brojnim drugim zanimljivostima iz svojega života govorila je u našem Kaf'eu.

Tonka Alujević rođena je u Hvaru, gdje je i odrasla, a zatim seli u Split, gdje upisuje fakultet. Zna plivati, jedriti, roniti, planinariti i nemiran je duh, kako se zove i njezina emisija na Splitskoj televiziji u kojoj intervjuira takozvane obične ljude koji vole putovati.

Plovila je morima, dvaput prešla ocean, a poznaje i svaki kutak Mediterana. S putovanja je slala pisane i snimane reportaže, a doplovila je, zajedno s tadašnjim partnerom, u najmanjem brodu na svijetu - gucu - do Festivala mora u francuskom Brestu.

Piše na splitskom narječju, a evo što veli o Splitu: "A mislin stvarno... ostavite nas više na miru. Šta ko zna kako je meni? Možda ja doma neman kontrine, možda spavan po tleju, neman stilista ni agenta, možda san se satrala od posla a neman ništa, ali za tu kafu iman i kad ne buden ni to imala, skuvat ću je u termosicu i odnit vanka među jude jer oću bit sa sviton. I ne pizdite više kad niste iz Splita."

Napisala je pet knjiga, a u monodrami Jubav u vrime kupusa, koju je nedavno igrala u Rijeci na botelu Marina, govori o svojim ljubavima koje se, iz raznih razloga, nisu ostvarile. Njezino je kazivanje emotivno, autentično i s onim neizbježnim podsmijehom znakovitim za ljude sa škoja. Poslušajte o čemu je sve Tonka Alujević govorila u našoj emisiji Kaf'e:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.