Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tonka, brzo nešto reci da ne bude gore

04.05.2022.

12:13

Autor: HRT - Radio Rijeka

Mlijeko

Mlijeko

Foto: Ilustracija / Pixabay

Vodeća prehrambena industrija u Rijeci, nakon više od sedamdeset godina proizvodnje u Rijeci, zatvara pogon mljekare Tonka na Škurinjama. Razlog tome su povećani troškovi proizvodnje, cijene energenata i sirovina, nedostatak domaće sirovine te skupe investicije potrebne za dostizanje zadovoljavajućih tehničkih uvjeta na trenutačnom postrojenju ali i činjenica da prerađivačkoj industriji nije mjesto u gradu. Donosimo priopćenje sindikata sindikata zaposlenih u prehrambenoj industriji u cijelosti:


Povodom zatvaranja Mljekare "Tonka" na Škurinju koja je u sastavu PIK Rijeka, kao predstavnici sindikata, apeliramo na vodstvo PIK da naprave maksimalne napore, da se sačuvaju radna mjesta ne samo u mljekari već u cijelom PIK Rijeka.


Zaposlenici PIK Rijeka opravdano su uznemireni medijskim natpisima i zabrinuti za svoju i egzistenciju svojih obitelji. Strahove dodatno potencira aktualna gospodarska situacija. Svjedoci smo svakodnevnih povećanja troškova života, što odmah znači tešku socijalnu situaciju za obitelji zaposlenika i njihove bližnje.


Naime, PIK Rijeka ima tradiciju proizvodnje mlijeka, pekarskih proizvoda i tjestenina od 1947. godine te je i danas, sa svojih 192 radnika (prije tri godine bilo ih je 310) vodeća prehrambena industrija u Rijeci i jedina u Primorsko-goranskoj županiji koja je prerađivala mlijeko i mliječne proizvode. Međutim, na svojoj, više od sedam desetljeća dugoj tradiciji i kvaliteti PIK je opterećen mnogim problemima: prije svega nelikvidnošću (gubitak za 2021.god. prema neslužbenim podacima iznosi cca 17 milijuna kuna, prosječna plaća za istu godinu iznosila je 6.688 kuna bruto odnosno 5.062 kune neto)., strategijom razvoja i budućnosti poduzeća, lošim rukovodećim kadrom, izbjegavanjem socijalnog dijaloga sa socijalnim partnerima, na što smo kao sindikat stalno upozoravali.


Poradi navedenog, zamoljen sam od strane sindikalne povjerenice Sindikata PPDIV Hrvatske-Sindikalne podružnice PIK Rijeka, kolegice Jadranke Rožić, koja je ujedno i predsjednice radničkog vijeća, te predstavnice radnika u Nadzornom odboru da se obratim direktoru PIK Rijeka gosp. Ginu Pastorčiću kako bi kroz socijalni dijalog riješili otvorena pitanja na obostrano zadovoljstvo svih.


Reagirao sam odmah te sam uputio službeni dopis direktoru 14.3.2022.god. na koji je odgovorio tek 21.4.2022. Između ostalog povod je tada bio namjera zatvaranja mljekare koja je na žalost u međuvremenu zatvorena zbog povećanih troškova proizvodnje, cijene energije i sirovina, posebno nedostataka domaće sirovine ali nužnih investicija potrebnih za dostizanje zadovoljavajućih tehničkih uvjeta na trenutnom postrojenju.


Mogu razumjeti probleme s kojima se dotični gospodin suočava ali ne mogu se složiti da izbjegava sastanak kao socijalni partner da blagovremeno informira radničko vijeće i da se savjetujete sa njim o navedenim problemima i sazivanju skupa zaposlenih što je obvezan sukladno:


Članku. 150. stavak 1. ZOR Citiram: Prije donošenja odluke važne za položaj radnika, poslodavac se mora savjetovati s radničkim vijećem o namjeravanoj odluci te mora radničkom vijeću dostaviti podatke važne za donošenje odluke i sagledavanju njezina utjecaja na položaj radnika. Dakle sve je radio sam na svoju ruku. Tako da mi kao sindikat i radničko vijeće ne znamo na koji su način zbrinuti trideset radnica i radnika mljekare.


Članku. 163. stavak 6. ZOR Citiram: O sazivanju skupa zaposlenih poslodavac se mora savjetovati s radničkim vijećem.


Na kraju očekujem da će se iznaći dugoročno rješenje za sam PIK Rijeku i za bolju budućnost samih radnika i njihovih obitelji.


U potpisu: regionalni povjerenik Ivica Blažević


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.