Hrvatski radio

Radio Rijeka

Topla veza na dječjoj onkologiji olakšala život malih pacijenata

08.09.2020.

13:56

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Primorsko-goranska županija je riječkom KBC-u donirala gotovo 900 tisuća kuna, za zamjenu sanitarnih vertikala u glavnoj zgradi KBC-a i za izgradnju tople veze na Klinici za pedijatriju. Tim povodom je Dječju bolnicu Kantrida posjetio župan Zlatko Komadina sa suradnicima i najavio nastavak potpore.

Predstojnica riječke Klinike za pedijatriju Jelena Roganović zahvalila je na ulaganju u uvjete liječenja malih onkoloških bolesnika. „Topla veza" između Odjela za onkologiju i igraonice izgrađena uz pomoć donacije je izuzetno važna za kvalitetu života djece s malignim bolestima, dok se čeka preseljenje u novu bolnicu, rekla je profesorica Roganović te istaknula da je Županija dugogodišnji partner i prijatelj Dječje onkologije.

Ravnatelj KBC Rijeka Alen Ružić je rekao da je zahvaljujući posljednjoj županijskoj donaciji vrijednoj oko 900 tisuća kuna, pored izgradnje tople veze u Dječjoj bolnici Kantrida, čime je otklonjeno izlaganje najosjetljivijih pacijenata hladnom zraku i kiši, uređena i sanitarna vertikala i sanitarni čvorovi za pacijente i medicinsko osoblje u Glavnoj zgradi KBC-a na riječkom lokalitetu. Nažalost, ti radovi su zapeli, ali rješavamo nastavak, rekao je Ružić.

Prema riječima župana Zlatka Komadine, ova donacija je nastavak kontinuiranih ulaganja u bolji zdravstveni standard. Primorsko-goranska županija je u obnovu infrastrukture KBC-a Rijeka u proteklih pet godina uložila gotovo 10 milijuna kuna. Tim novcem obnovljena je Klinika za radioterapiju i onkologiju, uređene bolesničke sobe Zavoda za kardiovaskularne bolesti i Klinike za internu medicinu, nabavljen endoskopski ultrazvučni uređaj i oprema za proizvodnju krvnih pripravaka te opremljena senzorna soba na lokalitetu Kantrida.

Iako nismo osnivači KBC-a, svjesni da će trebati vremena za izgradnju nove bolnice, pomažemo kako bi građanima omogućili bolji standard, a nastojat ćemo pomagati i u teškoj situaciji uslijed korona krize, rekao je župan. Izvijestio je i da su županijske zdravstvene ustanove trenutno u minusu oko 20 milijuna kuna, što će nastojati sanirati iz županijskog proračuna. Nadamo se da ćemo biti u mogućnosti nastaviti suradnju s KBC Rijeka, rekao je Komadina prigodom obilaska onkologije na Kantridi.

Poslušajte izjave:

Roganović, Ružić i Komadina o donaciji, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.