Hrvatski radio

Radio Rijeka

Toplinski val: ekstremno visoke temperature zraka postat će uobičajene

08.07.2017.

17:15

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Meteoalarm je objavio upozorenje na veliku opasnost od toplinskoga vala, a različiti stručnjaci napominju da ekstremi postupno postaju "normalni" i za njih treba pripremati bez panike i senzacionalizma.

Toplinski val, koji će od subote rasti i do utorka zahvatiti Hrvatsku, odnosi se i na susjedne zemlje te Austriju, dijelove Francuske i Španjolske, kao i manje površine Njemačke i Norveške. Najavljena opasnost u Hrvatskoj upozorava uglavnom na visoke temperature, ali u zagrebačkoj regiji i na grmljavinsko nevrijeme, koje bi mogao pratiti jači razvoj oblaka i lokalnih pljuskova.

Neki mediji zloupotrebljavaju situaciju - Način na koji neki hrvatski mediji izvješćuju o vremenskim nepogodama je unutar komunikoloških krugova ocijenjen kao zloupotreba situacije. Pročelnik Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku Đorđe Obradović ocjenjuje da neki mediji svojim naslovima, najavama i intonacijom problem s informativne razine podižu na razinu senzacije, a neodmjerenim preuveličavanjem do senzacionalizma, pa ih je pozvao na odgovorno izvješćivanje.

Velika ili narančasta opasnost srednji je od tri stupnja opasnosti. U njezinu opisu se kaže da ukazuje na vrijeme "opasno zbog vjerojatnosti da će se dogoditi štete u kojima su moguće i ljudske žrtve" te da "treba biti vrlo oprezan i redovito informiran te svjestan rizika koji može biti neizbježan".

Toplinski val i zdravlje

Temperature koje mogu predstavljati rizik za stanovništvo nisu jednake u svim područjima, već se razlikuju ovisno o klimatskim prilikama u kojima ljudi žive. Stoga visoke temperature koje mogu uzrokovati probleme u, primjerice, Lici, ne predstavljaju rizik za stanovnike Dalmacije, gdje su takve temperature gotovo uobičajene, ističe se u objašnjenju DHMZ-a.

Liječnici preporučuju rashlađivanje tijela i uzimanje dovoljno tekućine, izbjegavanje boravka na suncu između 10 i 17 sati, osobito djeci, trudnicama, starijim osobama i srčanim bolesnicima, te tuširanje, lagano odijevanje i slično.

Prema podacima Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, tijekom ljetnih mjeseci od 2012. do 2014. godine u Zagrebu je zabilježen porast intervencija Hitne medicinske službe s 55 tisuća na 80 tisuća oboljelih. Već je prošlog vikenda, prema podacima riječkog Zavoda za hitnu medicinu, zbog posljedica visokih temperatura u Primorsko-goranskoj županiji od srčanog zatajenja preminula šestero kroničnih starijih bolesnika, a češće intervencije hitne medicinske pomoći bile su i zbog mlađih osoba kojima se dešavaju kolapsi.

Podaci govore kako je, nakon naglog povišenja temperatura zraka, vidljiv porast svih oboljenja, pogoršanje kroničnih bolesti i iniciranje novonastalih cirkulatornih bolesti.

Praćenje vremenskih anomalija pokazuje porast temperatura iz godine u godinu. Tako je posljednji lipanj bio ekstremno topao, s ukupnim odstupanjem do 4,7 stupnja u Varaždinu i Lastovu iznad tridesetogodišnjeg prosjeka, iako nigdje u Hrvatskoj nisu zabilježene rekordne vrijednosti apsolutne maksimalne temperature zraka.

Visoke temperature postat će pravilo

Viši istraživač Kraljevskoga meteorološkog instituta Nizozemske Geert Jan van Oldenborgh nedavno je predstavio studiju koja pokazuje da su utvrđene jasne i snažne veze između lipanjskih rekordnih toplina i klimatskih promjena uzrokovanih djelovanjem čovjeka.

Znanstvenici smatraju da vrućine najvjerojatnije nisu hir prirode i ne mogu se objasniti promjenama aktivnosti Sunca ili drugim prirodnim čimbenicima, nego da su ih povećale emisije stakleničkih plinova uslijed djelovanja ljudi. Do kraja stoljeća će ove visoke temperature postati pravilo u zapadnoj Europi, smatraju znanstvenici.

U šumskim požarima u lipnju ove godine u Portugalu je poginulo više od 60 ljudi, a pred požarima je u Španjolskoj evakuirano više od dvije tisuće osoba. U većem dijelu Francuske 21. lipnja bila je najtoplija lipanjska noć od početka bilježenja temperatura, a Engleska je zabilježila najtopliji lipanjski dan od ljetnog vala vrućine 1976. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.