Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Tour of Croatia" - prvi korak u privlačenju cikloturista

05.05.2015.

12:43

Autor: Antonela Galić-Pruša

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska, iako nije percipirana kao cikoturistička destinacija, ima velike potenicijale i prirodne ljepote koje će ubuduće biti iskorišteni za tu vrstu turizma, sve traženiju u svijetu. Popularizaciji Hrvatske u biciklističkom svijetu pomaže i nedavno održana utrka Tour of Croatia.

Cikloturisti dnevno troše 52 eura, dok ostali turisti troše 18 eura. Na dan prijeđu između 80 i 150 kilometara. Naša zemlja nije poznata kao turističko odredište za bicikliste, ali važan doprinos promociji dala je nedavno održana biciklistička utrka Tour of Croatia. Cilj je privući dio od ukupno 64 milijuna cikloturista u Europi. U Hrvatskoj treba više znati o biciklizmu, a gost mora biti siguran da ga se neće doživljavati kao smetnju na cesti.

Želja je da se dogodine u Tour of Croatia uključi i Dubrovnik, kao nova etapa. Turistička zajednica Kvarnera, pak, želi ovo područje brendirati kao destinaciju za aktivni odmor - Kvarner outdoor. Doprinos tome je pilot-projekt crikveničko-vinodolske rivijere na kojoj su označene biciklističke staze, što će se učiniti i na otoku Krku, rekla je Vlasta Mastrović iz TZ Kvarnera.

Važno je napraviti signalizaciju za bickliste te uvesti tri kategorije za bicikliste - cestovnu, trekking i mountin bike. Uz to, privatni iznajmljivači Kvarner family ponudit će smještaj cikloturistima, a njihov dolazak mogao bi popuniti turistčke kapacitete u predsezoni, čulo se na konferenciji za novinare o turističkom značaju nedavno završene međunarodne biciklističke utrke Tour of CroatiaGovori direktor utrke Vladimir Miholjević:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.