Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zbogom, gospodine Skansi!

05.04.2022.

11:04

Autor: Alen Čemeljić

Petar Skansi

Petar Skansi

Foto: Petar Glebov / PIXSELL

Tužna vijest, preminuo je Petar Skansi, posljednjih godina redoviti gost u programu Radio Rijeke.

Prisjećali smo se u tim razgovorima što nam je košarka nekada značila, njegovih igračkih uspjeha i medalja s Olimpijade u Mexicu i Svjetskog prvenstva u Ljubljani kada je bio članom najbolje petorke. Zatim njegovih uspjeha, i igračkih i trenerskih, s ekipom Jugoplastike koja je proglašena najboljom europskom košarkaškom ekipom prošlog stoljeća, trenerskih uspjeha u reprezentaciji kada se kao pomoćni trener u reprezentaciji na Svjetskom prvenstvu u Manili opet okitio svjetskim zlatom. I kada je kao izbornik Hrvatske odveo reprezentaciju do olimpijskog srebra u Barceloni i finala s čuvenim Dream Teamom. 


Bio je u svojoj fantastičnoj košarkaškoj karijeri ili suigrač ili trener svim najvećim košarkašima u vremenima Jugoslavije, igrao je s Ratom, Plećašem, Šolmanom, trenirao je Ćosića, Kiću, Praju, Kinđu i Jerkova, u Barceloni još i Dražena, Kukoča, Rađu… 


Pričao nam je i kako je devedesetih godina prošlog stoljeća počeo otkrivati ljepote Sjevernog Jadrana da bi se najzad i nastanio u Lovranu odakle nam se redovito javljao kad god bi ga pozvali u program Radio Rijeke. Uvijek odmjeren, jasan i zanimljiv. Pravi gospodin. Nedostajat će nam. 


Zbogom, gospodine Skansi.


Poslušajte jedan od posljednjih razgovora s našom košarkaškom legendom:

Petar Skansi - legenda naše košarke, pripremio Alen Čemeljić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.