Hrvatski radio

Radio Rijeka

Travanjski snijeg zabijelio Gorski kotar, oprezno u prometu!

18.04.2017.

14:32

Autor: Nenad Lučić, Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon duljega toplijeg razdoblja, prevrtljivo je proljeće danas pokazalo suprotna vremenska obilježja. Uz osjetnije zahlađenje, kiša je u većem dijelu Gorskoga kotara jutros prešla u susnježicu i snijeg. Oko podneva se na tlu počeo stvarati tanji snježni pokrivač, pa su proglašeni zimski uvjeti.

Prava snježna vijavica bila je danas i na Platku. Iz Velikog doma stigla je informacija da mećava nije nimalo bezazlena i podsjetila je na srce zime, pa odlazak na Platak, barem danas, ne preporučujemo ni avanturistima. Temperatura zraka spustila se ondje na -1 °C, a pravi dojam zime stvara izuzetno snažna bura.

Uz zimske uvjete i ograničenja kretanja za prikoličare i tegljače, danas se u Gorskome kotaru vozilo i starom cestom Rijeka – Zagreb te ostalim državnim, županijskim i lokalnim prometnicama. Na autocesti A6 situacija je bila povoljnija, ističe voditelj njene tehničke jedinice u Delnicama Valentin Crljenko

"Na cesti ima razmočenog snijega. Bez obzira što je pripravnost zimske službe službeno završila 15. travnja, mi smo i danas potpuno operativni, svi su kapaciteti u pogonu i radimo kao da je središnje zimsko razdoblje. Pritom se, po potrebi, kolnik rali i pluži te intenzivno posipava", kaže Crljenko.

Nakon toplijeg početka proljeća mnogi su vozači požurili s postavljanjem ljetnih guma, no današnji dan je pokazao da s tim u Gorskom kotaru treba malo pričekati. "Vozačima bih prije svega preporučio da vožnju prilagode uvjetima na kolniku, neovisno o tome koriste li još uvijek zimske ili su pak prešli na ljetne gume. Naime, pri obilasku ceste uočavam da podosta ljudi nije ozbiljno shvatilo ovaj snijeg i da dosta brzo voze", upozorava Crljenko.

I dok je za većinu na proputovanju kroz Gorski kotar današnji snijeg bio iznenađenje, Gorani iz nekih ranijih godina pamte da je snježnih problema znalo biti i krajem svibnja. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.