Hrvatski radio

Radio Rijeka

Traži se mjesto u goranskim kućama za odmor!

28.12.2021.

16:18

Autor: Nenad Lučić

Prave goranske bajke pričaju se u originalnom goranskom ambijentu - s potvrdom

Prave goranske bajke pričaju se u originalnom goranskom ambijentu - s potvrdom

Foto: Silvija Sobol / -

Kuće za odmor tradicionalno su najtraženija vrsta novogodišnjeg smještaja u Gorskom kotaru, gdje se, osim iznimno dobre popunjenosti, bilježi i stalno nastojanje iznajmljivača da dodatnim ulaganjima u kvalitetu ponude privuku goste većih platežnih mogućnosti.

Na pitanje može li se ovih dana u Gorskom kotaru tijekom novogodišnjih blagdana rezervirati kuća za odmor odgovor uglavnom glasi – teško ili gotovo nemoguće. Mala mogućnost postoji tek ako netko u posljednji trenutak otkaže mnogo ranije dogovorenu rezervaciju. 


Posljednje rezervacije za tu vrstu smještaja, kaže iznajmljivačica kuće u dolini Kupe Silvija Sobol, rasprodane su već početkom rujna, a znalo se dogoditi da "planu" već tijekom ožujka i travnja. Zanimanje za novogodišnji boravak u goranskim kućama dodatno je potaknula pandemija koronavirusa. Uglavnom je riječ o domaćim gostima koji, kaže Sobol, ostaju minimalno četiri dana, a ove godine je za njezin objekt uplaćen osmodnevni aranžman. 


Potvrđena formula uspješnosti leži u nastojanju iznajmljivača da na vanjskom izgledu i pri unutarnjem uređenju prostora sačuvaju obilježja autentične goranske gradnje, no istovremeno se vodi računa i o tome da se korisnicima omogući dostupnost interneta, ali i sadržaji poput hidromasažnih kada i sauna, a sve se češće na okućnicama mogu vidjeti i bazeni. 


Nastojeći naći idealan spoj suvremene ponude s tradicijom, obitelj Sobol je čak zatražila i, prva u Gorskom kotaru, dobila potvrdu nadležnog konzervatorske zavoda o tome kako su pri uređenju kuće poštovana sva načela tradicijske goranske gradnje.

Stara kuća u Mrkoplju obnovljena je s puno ljubavi i u duhu tradicije

Stara kuća u Mrkoplju obnovljena je s puno ljubavi i u duhu tradicije

Foto: Robert Starčević / -

Tih se načela tijekom uređenja prije nekoliko godina nastojao držati i Robert Starčević iz Mrkoplja, koji će tijekom novogodišnjih blagdana imati stopostotnu popunjenost, a božićni gosti svoj su smještaj rezervirali već za iduću godinu. Padne li uskoro i snijeg, mrkopaljski iznajmljivač ne sumnja da će, kao i lani, uz popunjene kapacitete imati i dodatnih tristotinjak upita za rezervacije, a sve to potiče razmišljanja o dodatnim ulaganjima.


Međutim, novogodišnji su blagdani samo dio lijepe priče o goranskim kućama za odmor, jer posebno one više kategorije, kako kaže direktor Turističke zajednice Gorskog kotara Petar Hrg, na godišnjoj razini bilježe popunjenost između 150 i 240 dana, čime se, zaključuje ne mogu pohvaliti ni neke destinacije u priobalju. Poslušajte priču o dva dobra i uspješna goranska primjera:

Priča o uspješnom primjeru goranskog poslovanja

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.