Hrvatski radio

Radio Rijeka

Treba li Rijeku preko ljeta čistiti češće?

10.08.2015.

14:04

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iako to možda tako ne izgleda, prema podacima riječkoga komunalnog društva Čistoća, u gradu tijekom ljetnih mjeseci, bez obzira na "pojačanje" turistima, proizvodimo podjednake količine otpada kao izvan turističke sezone!

Primjerice, u travnju su građani Rijeke proizveli, a Čistoća zbrinula, 5.462 tone otpada. U srpnju čak i manje, odnosno 5.373 tone. Na pritužbe građana koji kažu da bi gradske ulice češće trebalo prati odgovor je da se peru i metu svaki dan i noć. Više od toga da i hoće - ne mogu, kažu u Čistoći.

Babić Brusić ističe da se proteklog vikenda na Marišćini nije zapalio otpad, jer ga tamo ne odlažu već više od mjesec dana, nego se zapalio radni stroj.

Više smo na otvorenom, pa više gledamo okoliš, ali nas dojam da na ulicama ima više otpada - vara, kaže glasnogovornica Čistoće Marina Babić Brusić: "Što se tiče odvoza i prikupljanja otpada on je isti cijele godine, bez obzira na priliv turista, jer ima puno onih koji su otišli na godišnje odmore." 

Primjedbe o hrpama smeća na Žabici odbacuju uz napomenu da je to područje u koncesiji Autotransa, ali u dogovoru s gradskom upravom radnici Čistoće svaku noć pometu i operu perone. Koševe ispred kafića i upravne zgrade Autotransa trebao bi prazniti onaj tko tamo radi.

Gradske plaže od Pećina do Preluke svaki dan čiste 12 radnica Čistoće u dvije smjene. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.