Hrvatski radio

Radio Rijeka

Trećemajci dobili plaće, ali ne i odgovore

12.06.2013.

17:15

Autor: Olga Mandić / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Oko tisuću radnika 3. maja okupilo se na današnjem skupu radnika da bi napokon dobili informacije o privatizaciji i Uljanikovim planovima nakon spajanja dvaju brodogradilišta. Iako uz poneki nervozni ispad, nakon dvosatne rasprave radnici su se mirno razišli.

U izjavama što su ih radnički predstavnici dali poslije skupa predsjednik Sindikata metalaca hrvatske Vedran Dragičević ustvrdio je da je uprava do sada izbjegavala sve što bi moglo izazvati socijalne tenzije. Tek kada Uljanik potpiše ugovor o preuzimanju dionica znat će se hoće li to biti ista uprava koja će voditi restrukturiranje.

Iz Uljanikove prezentacije o kojoj je na skupu govorio predsjednik uprave Edi Kučan radnici su doznali da tek treba uslijediti procjena viška radnika i službi koje će se pripojiti u druga društva i grupacije u Uljaniku, rekao je predsjednik radničkoga vijeća Juraj Šoljić. A na pitanje što je jučer dogovoreno s predstavnicima uprave Uljanika odgovorio je: da ćemo dobiti konkretne podatke prije donošenje odluka, a za petnaestak dana očekujemo prvi sastanak na kojem bi oni predstavili prve mjere u restrukturiranju.

Zbog manjka informacija radnici pitaju isto ono što i mi pokušavamo doznati kao njihovi predstavnici rekla je predstavnica radnika u Nadzornom odboru Nada Jelinić Starčević: Od ovo malo informacija koje sad imamo vidimo da ćemo biti u apsolutno podređenom položaju, razbijeni u tri poduzeća. Ono što vidim kao ključni problem nije odnos Uljanika prema nama nego odnos Vlade i Ministarstva gospodarstva. Oni su se još prije otprilike pola godine isključili iz cijele priče.

Na pitanje jesu li radnici dobili odgovore i povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera u 3. maju Vedran Sabljak kaže: Ne! Nisu dobili odgovore. Svi odgovori uprave bili su uvjetni. Tako da mogu reći da nakon ovog sastanka nismo ništa pametniji nego što smo bili prije.

Smirenijoj atmosferi pridonijelo je i to što su trećemajci upravo danas dobili plaće. A ako se sve dobro posloži, spajanje dvaju sjevernojadranskih brodogradilišta moglo bi pridonijeti njihovom boljem pozicioniranju na tržištu, optimističnije no što bi očekivali, zaključio je Vedran Dragičević:   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.