Hrvatski radio

Radio Rijeka

Trećemajci dobili plaće, no u brodogradilište još nije stigao materijal

14.03.2018.

11:24

Autor: Neva Funčić

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Trećemajci su jučer primili plaće za veljaču, no u brodogradilište još nije stigao materijal za nastavak gradnje ugovorenih brodova, izvijestio je Juraj Šoljić, predsjednik Radničkog vijeća i povjerenik Sindikata metalaca u riječkom 3. maju.

Povrat pozajmice od 523 milijuna kuna, koliko je iz 3. maja izvučeno u društva Uljanik Grupe, očekuje se u iduća dva tjedna, rekao je Juraj Šoljić.

"Ova dva-tri šlepera materijala što dnevno dolaze je daleko manje od toga što 3. maju treba. To je prvenstveno crna metalurgija za nastavak tri gradnje koje imamo. Brodovi su na oba navoza, a jedna je gradnja u fazi predmontaže. No taj materijal se ne može plaćati s računa Uljanika, kako je izvijestio i predsjednik Uprave Gianni Rosanda, najnoviji kredit od 96 milijuna eura namjenski je samo za poslovanje Uljanik Brodogradilišta", rekao je Šoljić.

Kako smo javljali u programu Radio Rijeke, Uljanik namjerava novac za povrat duga pribaviti prodajom dijela imovine. Sindikat metalaca trenutno vodi razgovore na dva kolosjeka, rekao je Šoljić te dodao kako od Uljanik Grupe kao vlasnika i dalje očekuju da računa na opstanak 3. maja unutar restrukturirane Uljanik Grupe.

Na drugom su kolosjeku razgovori s Ministarstvom gospodarstva i Upravom Uljanika, da se otvori mogućnost izlaska 3. maja iz vlasništva Uljanika, rekao je Šoljić.

Za 27. ožujka je dogovoren sastanak predstavnika Sindikata i predsjednika Uprave Uljanika. "Sindikat metalaca nastoji da 3. maj opstane ili s Uljanikom ili s nekim drugim vlasnikom, a u idućih desetak dana će se razjasniti u kojem smjeru ćemo ići", rekao je Šoljić. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.