Hrvatski radio

Radio Rijeka

Trećemajci još čekaju plaće: Čim budu isplaćene, prekinut ćemo štrajk

31.08.2018.

12:33

Autor: Hina

Veljklo Todorović daje izjavu novinarima (Foto: Pixsell)

Veljklo Todorović daje izjavu novinarima (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Radnici Brodogradilišta 3. maj još iščekuju obećane plaće za srpanj, jutrošnja napetost, kada je bio najavljen, ali nije ostvaren odvoz dizalice iz škvera se smirila, a radnici i dalje očekuju cjelovito rješenje sudbine riječkog brodogradilišta.

Izjavio je to na konferenciji za novinare predsjednik Štrajkaškog odbora Veljko TodorovićRadnici 3. maja, koji su već drugi tjedan u štrajku, u petak ujutro su blokirali ulaze u brodogradilište, kako se iz riječkog pogona Strojogradnje dizel, tvrke u sastavu Uljanik grupe, ne bi izvezla dizalica. Todorović rekao je da kamioni za odvoz ipak nisu došli u 3. maj, radnici su odblokirali ulaz, a napetost se smanjila. Štrajkaški odbor 3. maja nije dozvolio da se dizalica tijekom štrajka odveze iz brodogradilišta, iako je to odobrio Štrajkaški odbor Uljanika, obrazloživši da se želi spriječiti šteta za kupca.

"Plaća za srpanj i dalje nema, a naš sljedeći korak, ako ih ne bude, pozivamo građane da nam se u ponedjeljak pridruže na prosvjedu u središtu Rijeke, da nam pomognu u nastojanju da opstane riječka brodogradnja", kazao je Todorović. Iz Uprave su dobili informaciju da će plaće biti isplaćene, ali je račun 3. maja još uvijek blokiran, a plaća nema. "Čim plaće budu isplaćene, prekinut ćemo štrajk", istaknuo je.

Todorović je rekao da je isplata plaća samo djelomično rješenje problema, ciljevi Štrajkaškog odbora su nabavka materijala i nastavak izgradnje brodova, kako bi mogli nastaviti raditi i zaraditi plaće. Uz to, ustraju u zahtjevu za smjenom Uprave i Nadzornog odbora, kao i u zahtjevu da se 3. maj na najlakši način izdvoji iz Uljanik grupe i nastavi samostalno raditi.

Član Štrajkaškog odbora Mladen Bučar rekao je da su radnici već iscrpljeni, a štrajk nikome ne ide u prilog. Ako se srpanjska plaća isplati, a iduća plaća ne isplati, ponovno ćemo se svi aktivirati, kao i u slučaju da se iz Pule nešto nekorektno odvija prema 3. maju, dodao je. Na pitanje boje li se nemira među radnicima odgovorio je kako je riječ prije svega o nezadovoljstvu, a nemiri će doći sami po sebi, pogotovo ako 3. maj bude likvidiran ili nešto slično.

Svi radnici Uljanik grupe, pa tako i 3. maja, danas očekuju obećane plaće. Premijer Andrej Plenković u četvrtak je kazao da je pronađen model kako da se to obećanje ispuni i poručio radnicima Uljanik grupe da će dobiti plaće za srpanj i za kolovoz. Račun Uljanika u četvrtak popodne je deblokiran, a prema informacijama kojima raspolaže Štrajkaški odbor, račun 3. maja je u petak ujutro još uvijek bio blokiran.

Iz Uljanik grupe su u petak priopćili da je, unatoč blokadi računa Brodogradilišta 3. maj, u suradnji sa svim nadležnim institucijama definiran zakonit i moguć način isplate plaća. "Stručne službe Uljanika završile su sve potrebne radnje i transfer novca je u tijeku. Nakon isplate plaće, na prvom mjestu prioriteta je komunikacija s dobavljačima s ciljem da se što prije pokrene proizvodnja u svim društvima Uljanik grupe," naveli su iz Uljanika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.