Hrvatski radio

Radio Rijeka

Treći dan preko 31°C, liječnici nemaju više posla

05.06.2015.

15:43

Autor: Željka Lopac Purković, Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Rijeci već treći dan temperatura zraka prelazi 31 stupanj. Tako je posljednji put u ovo doba godine bile prije punih 36 godina. Ovog puta zatopljenje je došlo naglo, ali zasad ne uzrokuje više zdravstvenih problema građanima.

Riječani osvježenje pronalaze na obližnjim plažama te u goranskim šumama. Oni koji su prisiljeni ostati u gradu, hlade se hladnim pićima, sladoledima i drže se hlada. Ipak, u Centru za hitnu medicinu Kliničkoga bolničkog centra u Rijeci kažu da ne bilježe više intervencija zbog vrućine nego što je uobičajeno.

Dežurna liječnica Veronika Lekić Vitlov građanima savjetuje da izbjegavaju izlaske iz kuće kada je najtoplije - između 10 i 17 sati, da se ne naprežu te da piju puno tekućine. Tko osjeti glavobolju, vrtoglavicu, grčeve ili slične tegobe, neka hitno zatraži liječničku pomoć, kaže doktorica Lekić Vitlov.

I za sljedećih nekoliko dana meteorolozi najavljuju sunčano i vrlo toplo ili vruće vrijeme, što znači da će temperature na širem riječkom području nerijetko prelaziti 30 stupnjeva. Na Kvarneru i u Istri očekuju se temperature između 28 i 33 stupnja, kaže meterolog Ivan Novak i dodaje da se nešto kiše vidi u utorak.

 Poslušajte savjete liječnice Veronike Lekić Vitlov:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.