Hrvatski radio

Radio Rijeka

Treći tjedan cirkularnog štrajka: prosvjetari PGŽ ne posustaju

28.10.2019.

13:53

Autor: Neva Funčić

Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Foto: - / -

Štrajk u školama ne posustaje. Nastave danas nije bilo u Primorsko-goranskoj, Međimurskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. Predstavnici školskih sindikata koji su u štrajku napustili su današnji sastanak u Ministarstvu rada, jer su im predstavnici Vlade rekli kako nemaju termin za pregovore.

Svih 58 osnovnih škola PGŽ u ponedjeljak je u štrajku. Štrajk se u utorak nastavlja u školama Zagrebačke i Dubrovačko-neretvanske županije.

Završen je prvi krug pregovora u Ministarstvu rada između sindikata javnih i državnih službi i resornih ministara. Razgovarali su o povećanju osnovice plaće. Sindikati državnih službenika uglavnom su zadovoljni početkom pregovora, a školski sindikati koji su u štrajku napustili su današnji sastanak jer su im predstavnici Vlade rekli da nemaju termin za pregovore.

Sindikalisti Branimir Mihalinec i Sanja Šprem istaknuli su kako i dalje ostaju pri zahtjevima za povećanjem koeficijenata, jer povećanje osnovice ne rješava problem zaostajanja plaća u prosvjeti. "Ignoriranjem problema samo se produbljuje sukob. Vlada RH treba razmisliti je li ignoriranje pravi put", rekla je Šprem.

Čini se da je Vladino zanemarivanje zahtjeva učitelja i nastavnika rezultiralo još većim odazivom na štrajk u školama u Primorsko-goranskoj županiji. Štrajk prosvjetara ušao je u treći tjedan, a u školama PGŽ se cirkularnim sistemom danas štrajka četvrti dan. Odaziv je velik kao i do sada, 98 posto članova sindikata i 84 posto svih nastavnika je u štrajku koji ne posustaje, rekao je Leo Šegota, županijski povjerenik Sindikata hrvatskih učitelja.

U srednjim školama potpuni podaci će biti poznati nakon poslijepodnevne smjene. Radmila Miletić, primorsko-goranska povjerenica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, rekla je kako su nepotpuni podaci za sedam škola i dva učenička doma, ali raspoloživi podaci pokazuju da je i danas u štrajku više od 85 posto članova sindikata te 70 posto svih srednjoškolskih nastavnika. "I premijer Plenković i članovi Vlade stalno poručuju kako treba razgovarati, a ne daju nam priliku", kaže Miletić. 

Poslušajte izjave spomenutih sindikalista:

Mihalinec i Šprem: sukob se produbljuje ignoriranjem problema, Ivanka Jelinčić Jurin

Šegota i Miletić: velik odziv na štrajk i dalje, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.