Hrvatski radio

Radio Rijeka

07:34 / 16.03.2017.

Autor: Eduard Kišić

Trendovi: Kojim putem ide svjetski turizam? Najviše se traži - doživljaj!

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Turistička putovanja su se u 2016. godini našla pod snažnim udarom ekstremnog islamizma, na putovanja je utjecala i ukrajinska kriza, rast nacionalizma u europskim državama, kretanje izbjeglica, teroristički napadi, digitalizacija... To su obilježja sadašnjega svjetskog turističkog trenutka.

Od terorizma strepi čak 45 posto putnika. Naglašenim medijskim praćenjem incidenata teroristi postižu svoj osnovni cilj, a to je izazivanje straha i panike. Zbog toga se upravo o sigurnosti najviše raspravljalo na ITB-u, u nedjelju završenoj najvećoj svjetskoj turističkoj burzi u Berlinu. 

Zaključak je da je globalna ekonomija u tranziciji. Stari model naprosto više ne funkcionira. Naši su djedovi imali jedan posao u cijelom životu, a mi tijekom života izmijenimo šest poslova - dok će naša djeca raditi šest poslova istovremeno. Ekonomski model P2P zauzima sve više prostora. U SAD-u je već 80 posto stanovništva iskušalo neki od oblika tzv. sharing economy. Sve se povezuje i dijeli.

Mlade generacije sve više odbacuju potrebu za posjedovanjem materijalnih dobara, sve manje kupuju automobile i kuće, a imaju i manje kreditnih kartica, pokazuju istraživanja. Milenijska generacija koja polako preuzima glavnu riječ, postat će prevladavajući kupci već 2025. godine. Nakon te generacije na scenu stupa generacija Z, koja će u potpunosti biti sharing economy generacija i neće poznavati drugačiji način poslovanja.

U sektoru turizma ova se ekonomija razvija najdinamičnije Ne putuje se više i ne bukira na tradicionalni način, odmori nisu što su nekada bili, danas se traži doživljaj - sažetak je dojmova Neda Pinezića, predsjednika Zajednice obiteljskog turizma HGK.

Kojim putem ide svjetski, a posebno hrvatski turizam? Poglede na to Pinezić je donio s najveće svjetske turističke burze ITB na kojoj je nastupilo deset tisuća izlagača iz 187 zemalja s pet kontinenata. Burzu je posjetilo više od 200 tisuća poslovnih, privatnih i kongresnih posjetitelja, a na njoj se – kaže statistika - okrene oko sedam milijardi eura prometa. S Nedom Pinezićem razgovarao je Edi Kišić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.