Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Treskavac" - jedan od koraka do ostvarenja želje "Krk - otok s 0% otpada"

29.10.2018.

14:09

Autor: Josip Krmpotić

Foto: Lucija Fanton / Radio Rijeka

Foto: Lucija Fanton / Radio Rijeka

Foto: - / -

Otok Krk je, što se zbrinjavanja otpada tiče, 10 godina ispred ostatka Hrvatske i vaš bi primjer trebali slijediti mnogi - rekao je, otvarajući pretovarnu stanicu "Treskavac" na otoku Krku, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Dubravko Ponoš.

Komunalno poduzeće "Ponikve" s otoka Krka pustilo je u promet pretovarnu stanicu "Treskavac", napravivši još jedan veliki korak u realizaciji ideje da otok Krk postane otok s 0% otpada. Vrijednost posla je 7,5 milijuna kuna, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 60, a Krčani preostalih 40%. Razloga za zadovoljstvo je puno.

Nova pretovarna stanica omogućit će da se dio otpada, koji se ne može reciklirati, i dalje vozi na Marišćinu, a na Treskavcu će se i dalje provoditi mehaničko-biološka obrada što će omogućiti zatvranje krčkoga odlagališta otpada.

"Zajedništvo svih na otoku dalo je odličan rezultat, oni uostalom već odvajaju 57% otpada, ali još je posla pred nama", kaže gradonačelnik Krka Darijo Vasilić.

"Naravno da su naši ciljevi nešto više - želja nam je i cilj do 2022. godine odvajati 80% otpada, to ne možemo samo nastavkom porgrama, nego potpunom individualizacijom odnosa prema otpadu na način da svaki potrošač dobije set kanti u svom dvroištu i da tako svatko bude odgovoran za otpad koji isporučuje", nastavlja.

Svi su boduli - na neki način - pravi suradnici "Ponikvama", pa čak su i pioniri posla koji u Hrvatskoj dosta slabo ide", direktor Fonda Dubravko Ponoš hvali otok i žitelje. Ono što sam danas vidio i što me posebno oduševilo je to što radite s djecom, mislim da svako ulaganje u djecu daje odlične rezultate, pa onda imate i građane koji će selektirati otpad na vlastitom pragu. Vi ste kao otok, barem 5, a možda i 10 godina ispred svih u Hrvatskoj", kaže Ponoš.

Sve su ljudi iskazali - kontinuitet, suradnju, odgovornost, pa su onda - kao svijetli primjer - zaslužili da ih Hrvatska podrži u još ponekom projektu, poput LNG-ja, naprimjer...

Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.