Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tri kralja prinose darove, zvone prva pusna zvona

05.01.2017.

11:07

Autor: Neva Funčić, Olivera Vinković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Blagdan Bogojavljanja ili Sveta tri kralja u našem kraju označava i početak maškaranih događanja. Uz tradicijske običaje na Tri kralja, pusna zvona svake godine prvi put zvone u Žejanama, malome mjestu podno Učke.

Tri kralja zvonima prvi najavljuju Žejanski zvončari. S tri kruga - za svakoga kralja po jednim, točno u ponoć 6. siječnja, otvorit će sezonu mesopusta. Noć kasnije, u ponoć 7. siječnja, zvonit će pusna zvona u Munama. "Budite s nami. Pridite, veselite se, čekamo Antonju", kaže direktorica TZ Matulji Marijana Kalčić.

U Kastvu članovi klape Kastav koledvaju 23. godinu zaredom. To je starinski običaj čestitanja kada kraljevi Baltazar, Melkior i Gašpar obilaze kastavštinu te ih u svakome domu domaćini počaste "črnim vinom" jer "koliko črnega popiješ taj dan, toliko nove krvi dobiješ - budeš zdraviji". Kraljevi i zapjevaju, a domaćini im daju i dobru ruku - jabuke, orahe i slično.

Iz Punta će u 9 isploviti brod za Košljun, gdje će nakon svete mise pjevati zbor Mir i dobro. Darovi su posebni, otočki, govori krčki knez Pero Kopanica: kralj iz Krka nosi zlatno maslinovo ulje, kralj iz Kornića zlatni sir, a iz Punta malome Isusu kralj donosi zlatni med od kadulje.

I Grobnički dondolaši sutra će zazvoniti i u 17 sati u Cerniku podići prvu pusnu zastavu. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.