Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tri stotine godina slobodne luke Rijeka: gdje smo danas i kamo idemo?

19.03.2019.

13:41

Autor: Neva Funčić

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: - / -

Trenutni promet riječke luke najmanji je među lukama sjevernog Jadrana: Rijeka ima 13,5 milijuna tona, Kopar 24 milijuna, a Trst 62 milijuna tona robnog prometa. No geopolitička lokacija je, kao i u počecima riječke luke, vrlo povoljna.

Istaknula je to danas povjesničarka arhitekture Nana Palinić na znanstvenom skupu u povodu 300. obljetnice proglašenja Rijeke slobodnom kraljevskom lukom.

O povijesti izgradnje i razvoju luke govorili su Nana Palinić, Nenad Labus, Ljubinka Toševa Karpowicz, Velid Đekić, Ervin Dubrović, Ivan Jeličić, Daina Glavočić i Jakov Karmelić, a na otvorenju je bio i zamjenik gradonačelnika Marko Filipović.

Za daljnji razvoj riječkoga prometnog koridora, treba razvijati prometnice prema zaleđu te uskladiti pomorski promet, rekao je profesor i pomorski agent Jakov Karmelić.

"Ključno je djelovanje domaćih i stranih terminalskih operatora koji su financijski sposobni razvijati moderne kapacitete i koji mogu doprinijeti razvoju prometa", rekao je Karmelić koji ističe da se razvoj prometa u daljoj budućnosti mora promatrati globalno s pogledom na europska, ali i dalekoistočna tržišta.

U organizaciji Udruge Slobodna Država Rijeka, u suradnji s Muzejom grada Rijeke, na skupu su predstavljeni različiti aspekti tri stoljeća povijesti riječke luke, poput povijesti izgradnje luke, koncepta slobodne luke između dva svjetska rata, ostacima lučke arhitektonske baštine u gradu, ronilačkim izviđanjima lučkog podmorja te Rijeci kao petrolejskoj luci.

Nas je zanimao i pogled u sadašnjost i budućnost - gdje smo sad i gdje bi riječka luka mogla biti za tri stotine godina? Poslušajte odgovor Jakova Karmelića, a djelić priče o počecima i izgradnji riječke luke donosimo u razgovoru s Nanom Palinić:

Palinić: Grad izrastao uz luku, pripremila Neva Funčić

Karmelić: Gledamo u krmu Kopru i Trstu, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.