Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tribina KBC-a Rijeka o pravilnoj pripremi za laboratorijske pretrage

05.11.2017.

14:05

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas je međunarodni dan laboratorijske medicine – ili Lab Med Day 2017. KBC Rijeka poziva na tribinu o pripremi za laboratorijske pretrage i očitavanju nalaza, namijenjeno svim pacijentima, u ponedjeljak u 18 sati u Gradskoj vijećnici.

Je li potrebno biti natašte prije vađenja krvi? Zašto se krv vadi samo ujutro? Kako čitati laboratorijske nalaze? Kako prikupiti uzorak 24-satne mokraće? To su pitanja kojima će se, između ostalog, baviti javna tribina koju organizira Klinički bolnički centar Rijeka, a predavanje će održati specijalistica medicinske biokemije i laboratorijske medicine Vesna Šupak Smolčić s Kliničkoga zavoda za laboratorijsku dijagnostiku riječkoga KBC-a. 

Tribinom se korisnike laboratorijskih usluga – a to je, prije ili kasnije, svatko od nas – želi upoznati s načinom pripreme za laboratorijske testove. Građani će se na tribini moći upoznati i s još neobjavljenim preporukama Hrvatskoga društva za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu. O tome koliko je za naše zdravlje važna dobra priprema prije vađenja krvi ili mokraće, govori i podatak da se čak 70 posto liječničkih odluka temelji upravo na rezultatima laboratorijskih pretraga. Tribina je u ponedjeljak u 18 sati u prizemlju Gradske vijećnice, na adresi Korzo 16.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.