Hrvatski radio

Radio Rijeka

Troje studenata na svaki krevet u riječkom studentskom domu

11.07.2015.

12:09

Autor: Željka Lopac Purković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Potražnja za smještajem u studentskim domovina mnogo je veća od ponude. Za jedan krevet u studentskom domu u Rijeci prijave se tri studenta. Dosad je glavni kriterij za dobivanje smještaja bila izvrsnost studenata, no prema novom Pravilniku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, sada je to socijalna komponenta.

Jedan od kreveta u Studentskom naselju Ivan Goran Kovačić na Podmurvicama u Rijeci koristila je i studetica matematike Tamara Ugarković. Završava prvu godinu studija, u domu je od 1. listopada prošle godine i zadovoljna je smještajem.

Svoje mjesto u studentskom domu zaslužila je izvrsnošću, koja je dosad bila jedini kriterij za dodjelu smještaja u studentskom naselju. Izvrsnost će i dalje biti važan kriterij za dobivanje domskoga smještaja, ali po novome Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje, sada prednost ima socijalna komponenta.

Prema riječima ravnatelja Studentskog centra Rijeka Dinka Jurjevića, u Rijeci studira puno mladih iz svih dijelova Hrvatske - ima ih iz Istre, Slavonije, Dalmacije. Za razliku od privatnoga smještaja, čija cijena nerijetko prelazi tisuću kuna mjesečno, smještaj u domu mnogo je povoljniji. 

"Student plaća 360 kuna mjesečno, a Studentski centar dobiva još 105 kuna mjesečne subvencije po studentu od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Za jednokrevetne sobe cijena je 380 kuna mjesečno", tumači Jurjević. Već ove jeseni subvencije bi se trebale značajno povećati. To će značiti SC-u, ali i osamstotinjak riječkih studenata koji dobivaju subvenciju za podstanarstvo.

Za 650 kreveta u riječkom studentskom naselju svake se godine kandidira oko dvije tisuće studenata, odnosno za svaki krevet bori se troje studenata. Stanje bi trebalo biti nešto bolje za oko godinu dana, kada se izgrade prva tri paviljona za smještaj s oko 750 novih kreveta. Poslušajte priču o studentskom smještaju u Rijeci:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.