Hrvatski radio

Radio Rijeka

Trošelj: Hoće li 3. maj završiti kao Brodomaterijal, rasfućkan?

04.04.2019.

15:14

Autor: Neva Funčić

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: - / -

Ni šest mjeseci nakon što je na Trgovačkom sudu u Rijeci održano završno ročište, dvadesetogodišnji maratonski stečaj Brodomaterijala još nije zaključen, a malim dioničarima nije isplaćena ni lipa od preostalih deset milijuna kuna na računu.

Frane Trošelj je, u ime udruge u kojoj je 700 malih dioničara Brodomaterijala, na konferenciji za novinare ispred Trgovačkog suda u Rijeci ponovio kako je maratonski stečaj Brodomaterijala primjer nebrige države koja je 75-postotni vlasnik trgovačke tvrtke.

Trošelju je u stečaju sporno gotovo sve od njegova otvaranja u rujnu 1999. do završnog ročišta u listopadu 2018. 

Upozorava kako je, kao i u 3. maj, prije otvaranja stečaja država u sanaciju Brodomaterijala uložila velika sredstva kao u tvrtku od posebnog interesa za RH. "Sutkinja Ljiljana Ugrin dobila je i slučaj 3. maja, a pala je na ispitu Brodomaterijala", kaže Trošelj.

Tvrdi kako je stečaj tvrtke koja je nekada zapošljavala 1.750 radnika trebao biti zaključen prije 13 godina, kada je na računu Brodomaterijala bilo 70 milijuna kuna od prodaje imovine, no novac su u međuvremenu pojeli, po njemu, nepotrebni sudski troškovi.

"Dio novca je deponiran u PBZ-u, dio opran kroz odvjetničke troškove za nepotrebne sporove, a nagrade za uspješno vođenje stečaja su stečajnim upraviteljima isplaćene dvostruko, i Brunu Ahelu i Ombreti Belić Ilijašić", rekao je Trošelj.

Mali dioničari Brodomaterijala traže da ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i predsjednica Trgovačkog suda u Rijeci Ika Mohorović javno kažu zašto se u 20 godina ne može okončati stečaj Brodomaterijala i tko će suvlasnicima nadoknaditi štetu od 70 milijuna kuna? Poslušajte:

Trošelj: Hoće li 3. maj završiti kao Brodomaterijal, rasfućkan?, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.