Hrvatski radio

Radio Rijeka

Troškovi zimske službe ozbiljno opterećuju goranske lokalne proračune

24.02.2019.

12:50

Autor: Nenad Lučić

Nije lako očistiti sav taj goranski snijeg (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Nije lako očistiti sav taj goranski snijeg (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Prošle su veljače u Gorskom kotaru zabilježene povijesno rekordne visine snijega i troškovi zimske službe lani su višestruko nadmašili planirane. Ove su godine vremenske prilike povoljnije, ali proračunska izdvajanja gradova i općina za čišćenje i posipavanje nerazvrstanih cesta nisu zanemariva.

Iako manje snježna, ni ova zima za Grad Delnice neće biti jeftina jer je dosad na čišćenje i posipavanje kolnika potrošena gotovo polovica iznosa koji je proračunski predviđen za cijelu 2019. godinu, kaže gradonačelnik Ivica Knežević

"Dosad smo potrošili 720 tisuća od ukupno milijun i po kuna planiranih za 2019. godinu. Dakle, bez obzira što je zima bila blaža od prošle, u nekoliko smo navrata imali poprilične količine snijega, a osim toga morali smo i posipavati u danima kada je prijetila poledica, a i to, dakako, ulazi u troškove zimske službe", rekao je Knežević.

I zato, sukladno ugovoru, Gorani i ove zime, preko proračunske isplate poduzeća Hrvatske ceste, očekuju potporu države. Gradonačelnik Delnica priželjkuje da će se taj oblik državne pomoći, umjesto privremenim ugovorima, uskoro regulirati kao trajno i dugoročno zakonsko rješenje. 

"Nadam se da će to biti riješeno kroz program pomoći koji bi trebao biti osmišljen na temelju nedavno usvojenog Zakona o brdsko-planinskim područjima. Provedbu rješenja očekujem na način da, umjesto postojećeg sufinanciranja, imamo financiranje troškova. Naime, sada nam je ugovorom odobreno svega 230, a mi smo potrošili 720 tisuća kuna", tumači Knežević.  

Iako uobičajeno najsnježniji dio zime u Gorskom kotaru zasad protječe bez obilnijih oborina, Gorani ne zaboravljaju godine kada je njihov kraj i tijekom proljeća znao zabijeliti snijeg, pa će točan iznos zimskih troškova biti poznat tek za nekoliko mjeseci. Javlja Nenad Lučić:

Troškovi goranske zime, pripremio Nenad Lučić

Galerija
Nije lako očistiti sav taj goranski snijeg (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-
Nije lako očistiti sav taj goranski snijeg (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.