Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tržište rada: uvozit ćemo radnu snagu iz Južne Amerike ili Azije

10.04.2019.

16:04

Autor: Lea Domijan Fišter

Okupljeni na skupu u HGK Rijeka (Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka)

Okupljeni na skupu u HGK Rijeka (Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Nedostatak stručne radne snage kao prepreka razvoju gospodarstva - o tome se u srijedu raspravljalo u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Rijeci. Problem je najizraženiji u drvopreređivačkoj i metaloprerađivačkoj industriji, graditeljstvu i komunalnom gospodarstvu. Neslavni smo svjetski rekorderi!

Dramatični su podaci, pišu strane agencije, poput Man Power, o Hrvatskoj kao svjetskom rekorderu po nedostatku radnika u odnosu na broj zaposlenih.

U posljednih deset godina 250 tisuća radnika je umirovljeno, a još toliko ih je emigriralo.

Savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje Hrvatske gopodarske Komore Davorko Vidović kaže kako preostaje: "da se kroz veće ulaganje u cjeloživotno obazovanje poveća dužina radnoga vijeka, da ljudi ne odlaze prerano s tržišta rada, da se mladi što ranije uključe u svijet rada, a imamo i jednu veliku skupinu koju još možemo zaposliti, a to su osobe s invalidtetom. I to je to!" rekao je Vidović dodavši da će sve ostalo Hrvatska morati kompenzirati na dva načina: ili uvozom radne snage ili robotizacijom.

Prije pet godina izdano je tek 400 radnih dozvola strancima, sada je kvota povećana na 65 tisuća, što je još uvijek nedovoljno te u lipnju očekuju novi zakon u čiju je izradu uključena i HGK.

"Ide se na novi model, novi koncept, bezkvotnoga uvoza. To znači da će poslodavac iskazati potrebu za radnicima, a ako Zavod za zapošljavanje u roku od 14 dana ne isporuči odgovarajuće kandidate, poslodavac automatski stječe pravo na uvoz radnika. Radnike više nećemo moći uvoziti iz susjednih zemalja jer i oni odlaze u druge europske zemlje. S našom ekonomijom trenutno možemo biti interesantni samo radnicima iz Azije ili Južne Amerike", rekao je direktor regionalnih operacija zapošljavanja agencije Astra Centar Hrvatska, Denis Delogu.

Davorko Vidović dodaje da se u posljednje vrijeme u građevinskom sektoru sve više poseže za radnicima iz Indije i Pakistana, dok su se u turizmu i ugostiteljstvi dobrima pokazali Filipinci. Ukidanje kvota za uvoz strane radne snage možda riješi jedan problem no pojavit će se novi, smatra Vidović i dodaje da je riječ o ljudima koje će trebati integrirati u hrvatsko društvo, a da Republika Hrvatska nema nikakvu imigracijsku politiku. Poslušajte:

Nema radnika, pripremila Lea Domijan Fišter

Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka

Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.