Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tržnice ne rade!? - riječka fotogalerija

08.07.2013.

14:32

Autor: Saša Vuksan / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog prosvjeda protiv fiskalizacije na otvorenim tržnicama veći dio štandova na riječkoj tržnici je danas bio zatvoren, a osamdesetak riječkih prodavača pridružilo se prosvjedu u Zagrebu.

Na riječkoj glavnoj tržnici danas su ipak radili  štandovi s cvijećem, dio ribarnice gdje se već izdaju fiskalni računi te nekoliko zakupaca koji nisu obveznici fiskalizacije jer su vlasnici obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Prosvjednici su u Zagrebu tražili tromjesečnu odgodu i paušalno oporezivanje prema metru prodajne klupe. Minstar financija Slavko Linić odgovorio im je da moratorija nema te da za njim nema ni potrebe jer inspekcijski nadzor nije počeo 1. srpnja.

Još jedno Ne prodavačima komentirao je predsjednik udruge hrvatskih tržnica Niko Pervan: Pozvao sam sve da se vrate na svoja radna mjesta, fiskaliziraju se u roku koji je dao gospodin Linić, to je 30 dana te da poštujemo zakone. Najavljujem tužbu na europskim sudovima jer je učinjen propust prilikom donošenja zakona. Imamo Lex Perković, imamo sada i Lex Tržnice.

A što bi za Europu u fiskalizaciji moglo biti sporno pojasnio je predstavnik riječkih prodavača Zoran Plavčić: Jedan Austrijanac ako želi doći prodavati na riječkoj placi, ne može doći jer nije u fiskalnom sustavu. Kršimo europski dio zakona.

Domaći prodavači, među njima i tristotinjak današnjih prosvjednika, sutra bi trebali biti sa svojim kupcima. S prosvjednicima i s onima koji danas jesu bili na riječkoj placi kontaktirao je Saša Vuksan:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.