Hrvatski radio

Radio Rijeka

Turbulencije u Zajcu ne jenjavaju

27.05.2022.

14:54

Autor: Vedrana Lisica Pavlović

Ilustracija; skulptura Dušana Dzamonje na fontani ispred Hrvatskog narodnog kazalista Ivan pl Zajc

Ilustracija; skulptura Dušana Dzamonje na fontani ispred Hrvatskog narodnog kazalista Ivan pl Zajc

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Posljednjih dana svjedoci smo sve mučnije atmosfere u kazalištu i svakim danom izlazi sve više novih informacija o nezadovoljstvu zaposlenika Zajca radom i ophođenjem ali i višekratnom intendatovom kršenju propisa, rekla je jutros predsjednica Riječkog PGSa i predsjednica PGS-a Tea Mičić Badurina. Na konferenciji su se PGSovcima priključili kazališni umjetnici, a tamo je bila Vedrana Lisica Pavlović.

Na konferenciji se okupilo 20 zaposlenika HNK Ivana pl. Zajca, među kojima prvaci Robert Kolar, Ivana Srbljan, Marta Kanazir, Dražen Mikulić i ravnatelj opere Zajca Filip Fak. Teme su bile izmijenjeni ugovori o radu, smanjeni koeficijenti, devastirana hrvatska drama, uvjeti rada, organizacija posla, degradacija umjetnika, loši međuljudski odnosi.


Ravnatelj opere Filip Fak nada se da će se nakon svega što se ovih dana dogodilo i političari počet suočavati s ovom situacijom, a ne pometati pod tepih:

Filip Fak

Intendant Marin Blažević kaže kako je Filip Fak u posljednja tri mjeseca na poslu bio možda pet dana, te kako se izmjenjuju zahtjevi za bolovanjem i radom od kuće:

Marin Blažević

Tea Mičić Badurina predstavnica PGS-a kaže da je Marin Blažević ideološki projekt vladajućih, a upitana je li ovo raskol PGSa i SDPa odgovara kako nije, ali da su oni svoju ulogu shvatili kao korektiv, a ne ukras vladajućima koji klima glavom na sve, te kaže:

S konferencije gdje su se PGSovcima priključili kazališni umjetnici

S konferencije gdje su se PGSovcima priključili kazališni umjetnici

Foto: Vedrana Lisica / Radio Rijeka

Gradonačelnik FIlipović jutros se pak očitovao na temu Zajca istaknuvši kako Blažević uživa njegovu podršku jer je uspješan u radu, kako zaposlenici imaju na raspolaganju niz legitimnih sredstva kojima se mogu boriti za zaštitu svojih prava, a kako se javnim znošenjem sumnji u zakonitost rada namjerno nanosi šteta ovoj instituciji.

Krajnje neprimjerenim smatram zahtjeve da se gradska uprava ili gradsko vijeće bave tzv. „narušenim ljudskim odnosima“ u kazalištu ili u bilo kojoj instituciji, tvrtki ili organizaciji. Posredovanje u popravljanju međuljudskih odnosa u ustanovama nije posao ni izvršne ni predstavničke vlasti, a dopise u kojima se anonimno poziva na „iznošenje pikanterija“ o intendantu i koji sadrže rečenice o „strahovladi“, „diktatorskom načinu upravljanja“ i slično, smatram neprimjerenima. Zaposlenici kazališta koji smatraju da su im povrijeđena ikakva prava, od radnih do ljudskih, imaju na raspolaganju niz legitimnih sredstava i alata kojima se na zakonit i jedini ispravan način mogu boriti za zaštitu svojih prava i dokazati da su im bila ili da im jesu ugrožena ili povrijeđena.

dio priopćenja gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.