Hrvatski radio

Radio Rijeka

Turistička sezona na razini lanjske

01.09.2013.

08:02

Autor: Jelena Butković / T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Usprkos lošem startu sezone, ovogodišnji turistički rezultati za srpanj i kolovoz na razini su prošlogodišnjih - nešto je manje dolazaka, ali zato turisti dulje ostaju na odredištu. Najslabija karika je, kao i uvijek, ponuda turističkih sadržaja osim sunca i mora, koji bi privukli i zadržali goste.

Turistička sezona u Primorsko-goranskoj županiji počela je pitanjem: Pa gdje su ti turisti?! Zloguki proroci zdvajali su nad praznim hotelima i plažama, ali je stvarnost ipak sve demantirala. Rezultati su otprilike na prošlogodišnjoj razini, kaže direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić-Živadinov.

Bez ulaganja nema napretka, a važno je i poboljšati postojeći kapacitete. Tako je Valamar u Krku nudistički kamp pretvorio u odjeveni, sagradio i bazen i - napunio ga. Idiličnu sliku Opatije pokvarila je povremena prljavština mora na Slatini, pa će gradski oci morati riješiti taj problem.

I Rijeka broji više turista, posebno u novim hostelima, no za njih u kolovozu nije bilo događanja koji bi ih zadržali nekoliko dana. Već iskušani recept sa sajmovima, ribarskim danima i sportskim igrama očigledno pali, no nedostaje, primjerice, vodeni park.

Kvarner se očigledno odlučio za obiteljski turizam, tako da nedostaje zabave za mlade. Gorski kotar također bilježi dobre rezultate, a dvije trećine gostiju su stranci koji bi rado boravili u nekome tamošnjem kampu, kojega za sada nema. Najave za rujan također su obećavajuće, javlja Jelena Butković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.