Hrvatski radio

Radio Rijeka

Turistička zajednica grada Opatije predstavila novu mapu Lungomare

11.03.2021.

13:04

Autor: Ivan Ribarić

Foto: TZG Opatija

Foto: TZG Opatija

Foto: - / -

Lungomare ove godine slavi 110 godina postojanja u svome „punom sjaju“. Davne 1911. godine dovršena je izgradnja obalnog šetališta koja povezuje mjesta na Opatijskoj rivijeri. Tada, prije točno 11 desetljeća izgrađena je posljednja etapa promenade koja je postala jedan od glavnih simbola Opatije.

Turistička zajednica grada Opatije osmislila je niz aktivnosti s ciljem promocije jedinstvene šetnice koja je motiv brojnih fotografija, umjetničkih djela, ali i lijepih sjećanja brojnih stanovnika i posjetitelja rivijere. Obalno šetalište Franje Josipa I. gradilo se u etapama. Prva etapa građena je od 1885. do 1889. godine, a posljednja, ona do Lovrana, završena je 1911. godine. Upravo je to povod niza aktivnosti Turističke zajednice grada Opatija kojima će se promovirati Lungomare, koji obilježava sklad austrougarske arhitekture u spoju sa stjenovitom opatijskom obalom i prekrasnim pogledom na more.

Lungomare je omiljeno mjesto za šetnju Opatijaca i gostiju Opatije, a te će šetnje dobiti jednu sasvim novu dimenziju zahvaljujući novoj, originalnoj i drukčijoj mapi obalnog šetališta. Ona izgledom evocira slavna povijesna vremena, a posjetiteljima prikazuje posebnost šetnice što se proteže obalom od Voloskog do Lovrana, kao i bogatstvo i raznolikost povijesnih i turističkih znamenitosti nanizanih uz Lungomare.

Duž prometnice kroz Opatiju postavit će se turistička signalizacija koja će označiti prilaze prema obalnom šetalištu.

Opatijska šetnica je najljepša šetnica uz more u ovom dijelu Europe. Godinama Grad Opatija ulaže u održavanje šetnice, prvo u elektrifikaciju, zatim u postavljanje nove ograde po uzoru na povijesnu ogradu koja je i pravi simbol Opatije. U obnovu i održavanje Šetališta Franje Josipa I. ulagat ćemo i dalje. Naš je Lungomare pravi turistički adut Opatije, a kako bismo još više valorizirali šetnicu izradili smo plan turističke signalizacije odnosno putokaza koji usmjeravaju šetače kao doći do nje. Nastavljamo i s kreacijom turističke priče čiji će sadržaj biti osmišljen u suradnji s TZ Opatija i turističkim gospodarstvom, kazao je Ivo Dujmić, gradonačelnik Grada Opatije.

Ivo Dujmić - nova šetnica Lungomare, pripremila Matea Krmpotić

Foto: TZG Opatija

Foto: TZG Opatija

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.