Hrvatski radio

Radio Rijeka

Turističke nagrade godine: najbolji Rovinj, Opatija i Split

15.10.2015.

10:00

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rovinj je ove godine najbolja ljetna, a Opatija destinacija zdravlja. Bol na Braču je najbolja autentična primorska destinacija, Split najuspješnji 'city break', splitska rivijera najbolja destinacija u programu Hrvatska 365, a festival Ultra Europe u Splitu turistički događaj godine.

Objavljeno je to u sinoć u Poreču na završnoj svečanosti dvodnevnih Dana hrvatskog turizma, a godišnje turističke nagrade dodijelile su Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora.

Ove je godine uveden novi koncept nagrađivanja najboljih u turizmu. Nagrada je nešto manje nego prije i u novim kategorijama, poput turističkog događaja godine, što je Ultra Europe. Jedan od organizatora, Joe Bašić, na dodjeli je najavio da će iduće godine biti još bolji i s 10 do 15 posto više posjetitelja u Splitu.

Nagrade su još dobili i Etno Selo Karanac za najbolju destinaciju ruralnog turizma, a za održivi turizam nagrađen je Plavi svijet - Institut za istraživanje i zaštitu mora, koji djeluje na Lošinju, Murteru i Visu. Za inovaciju godine nagrađena je mobilna aplikacija "Zagreb Be There", a za kulturnu atrakciju Muzej antičkog stakla u Zadru.

Najbolji u rekreaciji i zabavi je Aquapark Istralandia i plaža Cava Dubrovnik, dok je Gornje Međimurje nacionalni pobjednik europske destinacije izvrsnosti.

Najbolji hoteli, marine, kampovi..

HGK je i ove godine birala najbolje objekte u turizmu za nagrade "Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku". Među hotelima dobili su ih zagrebačka Esplanada za najbolji poslovni hotel, za kongresni splitski Radisson Blu Resort, za odmorišni Dubrovnik Palace, za wellness Casino Hotel Mulino iz Buja. Luksuzni hotel godine je rovinjski Monte Mulini, a mali i prijateljski osječki Waldinger.

Najbolja marina je D-Marin Dalmacija Bibinje-Sukošan. Najbolji kampovi su Straško Novalja na moru, a na kontinentu Turist Grabovac Rakovica. Charter kompanija godine je biogradska Angelina Tours.

Prvi put su birani i najbolji hostel (zadarski Boutique Forum), putnička agencija (Gulliver Travel iz Dubrovnika) te restoran – San Roco Brtonigla. Obiteljskim smještajem godine proglašen je Pansion Vuglec Breg Škarićevo. Nagrađeno je i 25 najboljih turističkih djelatnika. 

"Hrvatska je puna života i toga se ne trebamo sramiti, jer ako nam to govore izvana, zašto ne bi i mi sami, a s novom promocijom ravnopravno ćemo predstaviti cijelu Hrvatsku jer je ona puno više od sunca i mora", kazao je na dodjeli nagrada ministar turizma Darko Lorencin.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.