Hrvatski radio

Radio Rijeka

Turistički bonton zabavio je i o turizmu poučio djecu i odrasle

25.11.2015.

18:40

Autor: Jelena Butković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ravnateljica opatijskoga Hrvatskog muzeja turizma Katarina Mažuran-Jurešić dobitnica je godišnje nagrade Hrvatskoga muzejskog društva za pedagoško-edukacijski projekt "Turistički bonton" u 2014. godini.

"Turistički bonton je projekt koji postavlja djecu u središte kritičkog i individualnog mišljenja i na duhovit način otvara prostor dijaloga unutar teme turizma djeci: osvješćuje da su i oni dionici turističkog života, bilo kao putnici ili domaćini", kaže dobitnica nagrade Katarina Mažuran-Jurešić.

Projekt je namijenjen djeci od osam do trinaest godina, ali je zanimljiv i starijima zbog inovativnosti i neočekivanog sadržaja, a sastoji se od tri segmenta: interaktivne računalne prostorne instalacije - kviza, teksta Tipovi turista i tipovi domaćina te videozapisa Turistkinja krade figuricu. Mažuran-Jurešić dodaje kako se ovim projektom zabavilo mnogo i odraslih.

Posebno je zanimljiv posljednji spomenuti segment. "Nadzorne kamere snimile su turistkinju koja je ukrala figuricu u muzeju, a djeca pomažu da se ona pronađe i vrati u muzej", objašnjava ravnateljica Hrvatskoga muzeja turizma. Uz Mažuran-Jurešić, u projektu su sudjelovali Bob Živković s ilustracijama, Marko Rašić i Vedrana Vrabec u oblikovanju igre i postavu te Vedran Kolac koji je programirao i razvio igru.

Svečana dodjela godišnjih nagrada Hrvatskog muzejskog društva održana je u Muzeju Mimara u Zagrebu i, "iako je možda floskula da nagrade nisu važne, lijepo je dobiti nagradu od kolega u struci", zaključila je Katarina Mažuran-Jurešić s kojom je razgovarala Jelena Butković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.