Hrvatski radio

Radio Rijeka

17:00 / 07.09.2021.

Autor: Neva Funčić

Turistički kolovoz na Kvarneru se približio kolovozu rekordne 2019. godine!

Kolovoške gužve na kvarnerskim trajektima kao nekad (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Kolovoške gužve na kvarnerskim trajektima kao nekad (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Gosti su prepoznali Kvarner kao sigurnu destinaciju! Kvarnerski turizam je od početka godine ostvario 12,5 milijuna noćenja, što je 77 posto rezultata turistički rekordne 2019. godine. U kolovozu se posjet gostiju približio rekordnim rezultatima, a rujan ih je izjednačio.

To znači da se turisti na Kvarneru osjećaju sigurno, izvijestila je direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov

Početak rujna donio je izvrsne vijesti za Kvarner: prema službenim podacima sustava eVisitor u kolovozu je na Kvarneru ostvareno više od 5,5 milijuna noćenja, čime je ostvareno 90 posto noćenja iz kolovoza rekordne 2019. godine! U odnosu na isti mjesec prošle godine, broj noćenja je 35 posto veći.

Aduti za rujan su gastronomija, nautički turizam, biciklizam i aktivnosti na otvorenom te wellnes i zdravstveni turizam. Najave za posezonu su više nego dobre, sudeći prema rezervacijama i trenutnoj popunjenosti destinacije - na Kvarneru se trenutno odmara oko 110 tisuća gostiju.

Zahvaljujući zajedničkom djelovanju turističkih i zdravstvenih radnika, uspjeli smo sačuvati dobru epidemiološku sliku te je ove godine glavna sezona potrajala duže. U srpnju i kolovozu ostvareno je nešto više od 10 milijuna noćenja, što je 87 posto u usporedbi sa srpnjem i kolovozom 2019. godine, odnosno 28 posto više nego u ta dva mjeseca 2020. godine.

Sačuvali smo povoljnu zdravstvenu sliku i našeg stanovništa i gostiju, a akcije cijepljenja se nastavljaju jer veća procijepljenost donosi povjerenje gostiju i nastavak posezone, rekla je Peršić Živadinov.

Najbrojniji gosti na Kvarneru tijekom kolovoza su bili gosti iz Njemačke, zatim Hrvatske, Slovenije te Austrije. Pri tome treba naglasiti kako su gosti iz Njemačke ostvarili 33 posto više noćenja u odnosu na 2019. godinu i 62 posto više u odnosu na prošlu godinu, a trend slijede i gosti iz Češke, Švicarske, Srbije i Poljske, kojih je bilo više nego prije dvije godine. Tijekom kolovoza na Kvarner su se u većem broju nego lani vratili i gosti iz Italije, s 48 posto više noćenja nego lani.

Najtraženiji je smještaj visoke kategorije, najposjećeniji je otok Krk, a hit sezone su osamljenije lokacije u zaleđima. To su primjerice destinacije u zaleđu Opatije, Vinodolska općina, zatim okolica Rijeke, unutrašnjost Krka te Gorski kotar. 

Peršić Živadinov je na konferenciji za novinare pojasnila da će dolazak gostiju ipak najviše ovisiti o epidemiološkoj sigurnosti, poslušajte:

Turistički kolovoz na Kvarneru se približio kolovozu rekordne 2019. godine!, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.