Hrvatski radio

Radio Rijeka

Turistički rekordi: Rijeka najprivlačnija mlađim gostima

11.08.2017.

14:24

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

I Rijeka bilježi porast turističkih brojki - grad je u prvih sedam mjeseci posjetilo 18 posto više turista nego lani, a ostvareno je i 28 posto više noćenja. Gosti u Rijeci prosječno borave dva do tri dana i najčešće odsjedaju u privatnom smještaju, hotelima i hostelima.

Turisti u najvećem broju dolaze iz Slovenije, Italije, Njemačke i SAD-a, te Bosne i Hercegovine, a sve češće nam dolaze gosti iz Španjolske i Francuske uz Mađare, Poljake i Austrijance.

Na području grada Rijeke u prvih sedam mjeseci bilo je 70 tisuća i 475 turističkih dolazaka, što je za 18 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a ostvareno je oko 173 tisuće noćenja, ili 28 posto više nego u prvih sedam mjeseci 2016. godine, doznajemo od Dominika Damiša iz riječke Turističke zajednice. 

Najviše noćenja ostvarili su turisti od 19 do 40 godina starosti. Mlađi vole hostele kojih je u Rijeci petnaestak i gotovo su stalno popunjeni, pa i oni bilježe rekorde, kaže Andrej Kušeta, voditelj neobičnog hostela - botela na brodu Marina privezanog u riječkoj luci gdje odsjedaju turisti iz više od osamdesetak zemalja svijeta.

Dobro su popunjena i četiri riječka hotela. Onaj s najdužom tradicijom, još od 1876. godine, hotel Bonavia ima četiri zvjezdice i nalazi se u samom središtu grada. Omiljen je prvenstveno poslovnim ljudima koji uglavnom dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Hrvatske, Njemačke i Japana, doznajemo od direktorice hotela Bonavia Vlatke Stanić koja dodaje da je popunjenost u prvih sedam mjeseci povećana za 20 posto.

No izgleda da je najveći bum doživio riječki privatni turstički smještaj gdje odsjeda više od 40 posto turista, u hotelima ih je oko 34 posto, a 16 posto boravi u hostelima.

Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.