Hrvatski radio

Radio Rijeka

Turistički siječanj: Gorani su sjajno iskoristili situaciju!

10.02.2021.

16:08

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Nakon što je u siječnju zbog korona krize izostao masovni odlazak hrvatskih građana u inozemna zimovališta, a planinske dijelove zemlje zabijelio snijeg, moglo se naslutiti da će Gorski kotar dobro početi turističku godinu. Gorani mogu biti i više nego zadovoljni nakon objave statistika TZ Kvarnera.

Snježne su prilike tijekom siječnja bile najpovoljnije u vrijeme školskih praznika, a zbog nedostupnosti inozemnih zimovališta mnogi su mjesto uživanja na snijegu odlučili potražiti u Gorskom kotaru, kaže voditelj Turističko informativnog centra u Delnicama Petar Hrg.

"Doista su tijekom siječnja postojali svi preduvjeti da Gorski kotar ostvari iskorak u odnosu na prethodnu godinu. Tako je po ostvarenim noćenjima prvi ovogodišnji mjesec za čak 65 posto bio uspješniji od istog razdoblja lani. Konkretno, u usporedbi s 8.800 prošlogodišnjih, siječanjski je broj noćenja nadmašio 14 i pol tisuća", tumači Hrg.

Zna li se da na godišnjoj razini Gorski kotar u ukupnom prometu Turističke zajednice Kvarnera sudjeluje s nevelikih jedan posto, siječanjski su pokazatelji, nadmašili sva predviđanja, a udio ostvarenih noćenja Gorskog kotara u ukupnom turističkom prometu PGŽ dosegnuo je čak 24 posto!

"To je podatak koji govori koliko različitost koju Gorski kotar pruža gostima može doći do izražaja kada se za to stvore preduvjeti", istaknuo je Hrg.

Svjesni su Gorani da će se s dolaskom toplijeg dijela godine turističke brojke drastično mijenjati u korist priobalja i otoka, no ujedno i ističu kako dobri siječanjski podaci Gorskog kotara nisu tek posljedica povoljnih snježnih okolnosti, već i pokazatelj da ovaj kraj svoje skromne resurse u turizmu umije brzo i kvalitetno prilagoditi potražnji gostiju.

Poslušajte prilog:

Sjajan goranski turistički siječanj, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.